Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2023
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY JAPOŃSKA
Japońska Whisky

WHISKY JAPOŃSKA

Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. Whisky japońska wzorowana jest na whisky szkockiej, destylowana dwustopniowo z przynajmniej trzyletnim okresem dojrzewania. Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru uznawani są za prekursorów japońskiej whisky. Japończycy produkują doskonałej jakości whisky typu single malt, jednak większa ilość produkowanej w Japonii whisky jest typu blended. Japońskie whisky blended, składają się głównie z kukurydzy, a nie żyta lub pszenicy jak szkockie blendy. Co ciekawe składniki japońskiej whisky blended pochodzą z jednej destylarni. Stąd wynika, że każda japońska destylarnia produkuje bardzo zróżnicowaną whisky. Whisky japońska jest najbliższa whisky szkockiej, stąd również pisownię ‘whisky’ zaczerpnięto od Szkotów.

Historia powstania pierwszej japońskiej whisky

Japończycy znani są ze swego perfekcjonizmu, stąd ich dążenie do jak najwierniejszego odwzorowania szkockiego trunku. Masataka Taketsuru chcąc jak najlepiej odwzorować recepturę i sposób wytwarzania whisky szkockiej, udał się na studia chemiczne na Uniwersytet Glasgow, tam również odbył praktyki w destylarniach, gdzie wszystko skrupulatnie zanotował. Z kolei Shinjiro Torii w młodym wieku pracując u swego wuja, produkującego różnego rodzaju alkohole, w tym piwo, zdobył niezbędną wiedzę. Taketsuru po powrocie do Kraju Kwitnącej Wiśni, w 1923 roku współpracował z Shinjiro w zakładaniu pierwszej japońskiej destylarni- Yamazaki Distiller, umiejscowionej w pobliżu Kioto i Osaki. Rosnące zapotrzebowanie na japoński złocisty trunek sprawiło, że Shinjiro w 1973 roku wybudował kolejną Destylarnię Hakushu. Od 1963 roku firma Shinjiro Torii znana jest pod nazwą Suntory, będąca w posiadaniu kilku szkockich marek jak Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch.
Drugi z prekursorów, Masataka Taketsuru po tym jak pomógł Shinjiro, wyruszył na północ a Hokkaido, by tam w 1934 roku założyć własną destylarnię Yoichi, znaną obecnie jako koncern Nikka Whisky Distilling. Podobnie jak Suntory, firma Taketsuru posiada w Japonii dwie destylarnie Yoichi i Miyagikyo, będące również w posiadaniu szkockiej marki whisky- Ben Nevis. To co wpłynęło na sukces destylarni Yamazaki i Yoichi to miejsce ich powstania. Panowały tam sprzyjające warunki klimatyczne takie jak krystalicznie czysta woda, świeże powietrze oraz bliski dostęp do jęczmienia.

Proces powstania whisky japońskiej

Japońska whisky bazuje na szkockiej recepturze, zacier słodowy destylowany jest także dwa razy z użyciem torfu. Whisky Hakushu i Yoichi bardziej przypomina whisky z regionu Highland. Jednak z uwagi na łagodniejszy klimat, większe wahania temperatury oraz użycie beczek z japońskiej odmiany dębu Mizunara whisky japońska ma bardziej specyficzny smak, z przewagą słodkich nut ciasta, rodzynek, migdałów w otoczeniu czerwonych owoców. Delikatny smak japońskiej whisky jest jednocześnie trwały, Japończycy mają w zwyczaju pić whisky z dużą ilością lodu lub wody Mizuwari. Mimo dużego rozwodnienia whisky japońska nadal ma wyraźnie wyczuwalny smak.
Aby whisy japońską można było nazwać whisy single malt, trunek musi spełnić kilka warunków. Do produkcji single malt należy użyć wyłącznie wody, jęczmienia i drożdży, zacier musi być destylowany dwa razy, a gotowy destylat leżakować w dębowych beczkach minimum trzy lata.
Ciekawostką jest, że japońskie whisky leżakują również w beczkach po winie śliwkowym Umeshi. Z kolei koncern Nikka prowadzi eksperymenty podczas produkcji m.in. stosuje odwrotną jak w Szkocji regułę – zacier słodowy destyluje kolumnowo, a zacier zbożowy w miedzianym alembiku, pozwala to na uzyskanie całkiem nowych smaków.

Najbardziej znane destylarnie w Japoni

Najabrdziej znane japońskie destylarnie, nadal działające to Yamazaki (Suntory), Hakushu (Suntory), Yoichi (Nikka), Miyagikyo (Nikka), Chichibu, Fuji-Gotemba, Eigashima, Shinshu Mars.
W 2000 roku swą działalność zakończyła destylarnia Karuizawa znana z tradycyjnych metod produkcji, wykorzystując w produkcji swej whisky jęczmień odmiany Golden Promise. Pochodzące butelki whisky z tej destylarni mają obecnie wartość kolekcjonerską i stanowią doskonałą inwestycję.

Aktywne filtry

Indeks: MP_153

NIKKA WHISKY FROM THE BARREL KARTONIK 0,5L

(0)
Głównym walorem tej Whisky typu blended jest kompozycja miękkich i łagodnych destylatów z Miyagiko z bogatymi i ciężkimi, męskimi nutami Yoichi. Została stworzona z kilkudziesięciu różnych whisky, także tych wyprodukowanych na bazie kukurydzy.
Cena 249,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_157

Nikka Yoichi 10 YO Single Malt 0,7l 45%

(0)
Nikka Yoichi 10 YO Single Malt to jedno z najbardziej kultowych wydań w historii japońskiej whisky. To pierwsze wydanie 10-letniej edycji z destylarni Yoichi – miejsca, w którym narodził się prawdziwy duch marki Nikka. Pochodzi z północnej wyspy Hokkaido, gdzie chłodny klimat, czysta górska woda i morski wiatr tworzą idealne warunki do dojrzewania...
Cena 3 199,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_158

Nikka Yoichi 12 YO Single Malt 0,7l 45%

(0)
Nikka Yoichi 12 YO Single Malt to legendarna japońska whisky, która na trwałe zapisała się w historii światowego rynku single maltów. Destylowana w słynnej Yoichi Distillery na wyspie Hokkaido, uznawanej za „serce torfowej Japonii”, ta dwunastoletnia edycja stanowiła kwintesencję filozofii Masataki Taketsuru – ojca japońskiego whisky. Powstała z...
Cena 3 999,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: Phud _25

Yamazaki 12yo w kartoniku 43% 0,7l

(0)
Japońska whisky sigle malt. Kolor - piękny złoty z bursztynowymi refleksami. Zapach i smak silny i orzeźwiający, lekko maślany z aromatami miodu, ciasta i migdałów. Finisz długi gorzkawy, dobry balans między słodyczą i goryczą.
Cena 889,00 zł
Więcej
Niedostępny

Indeks: TH_049

Hakushu 12 Years Old 43% 0,7l

(0)
Hakushu 12 years old to japońska whisky single Malt o bogatej, złotej barwie. Aromat tego trunku już na samym początku bombarduje zmysły pełnią kwiatowych bukietów w towarzystwie kremowej wanilii, laski cynamonowej oraz nutek świeżych, zielonych jabłek. Paleta smakowa wypełniona słodyczą z lekkim akcentem białego dębu oraz śladową ilością dymu.
Cena 1 599,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_0103

Nikka Taketsuru Non Age 43% 0,7l - czarna etykieta

(0)
Wersja Black Label została wycofana, a jej miejsce zajęła nowa edycja z białą etykietą (White Label) w około 2020 roku.  Nikka Taketsuru Pure Malt Non Age to wyjątkowa japońska whisky, która powstała jako hołd dla Masataki Taketsuru – wizjonera, założyciela marki Nikka i pioniera sztuki destylacji w Japonii. To mieszanka najlepszych destylatów słodowych...
Cena 499,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_0114

Nikka 17 Yo Tsuru 43% 0,7l

(0)
Ta oryginalna butelka zawiera kompozycję Maltów z Miyagiko i Yoichi, dokładnie znaną tylko producentowi. Powstała Whisky jest owocowa i długa , z nutami cedru w finiszu. W nosie aromaty mimozy , koniczyny i gotowanych jabłek. Odrobina dymu przywodzi na myśl cygara z Havany – lekko pieprzne i ziemiste.
Cena 2 899,00 zł Cena podstawowa 3 199,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_0117

Nikka Coffey Grain 45% 0,7l

(0)
Whisky zaliczane do kategorii Single Grain, które zostało wyprodukowane głównie z ziarna kukurydzy przy użyciu aparatów znajdujących się w destylarni. Dzięki temu jest to whisky doskonała, o zrównoważonym, ale ciekawym finiszu i bogatej kompozycji aromatów i zapachów. To rewelacyjna propozycja dla każdej osoby pragnącej poznać nowe smaki whisky, z tak...
Cena 363,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_002

NIKKA COFFEY MALT 45%

(0)
Wcześniej Nikka Coffey Malt była wypuszczana okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W 2014 destylarnia zdecydowała się jednak włączyć do stałej oferty produkt, który będzie oferował wiele z zalet tego Single Caska, przy jednocześnie znacznie niższym koszcie. 
Cena 389,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: TH_522

Hibiki Japanese Harmony 43% 0,7l

(0)
Słodki owocowo- kwiatowy aromat połączony z naturalną mocą dębiny, tworzy dystyngowaną whisky o dobrze zbudowanej strukturze. Można wyczuć aromat róża, liczi, rozmaryn, drzewo sandałowe, w smaku kandyzowana skórka pomarańczy, biała czekolada oraz finisz długi i przyjemny z nutami owoców i dębu.
Cena 779,00 zł
Więcej
Dostępny