Kategorie

WHISKY JAPOŃSKA 

36 prod.
  • 389,00 zł W magazynie

    Wcześniej Nikka Coffey Malt była wypuszczana okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W 2014 destylarnia zdecydowała się jednak włączyć do stałej oferty produkt, który będzie oferował wiele z zalet tego Single Caska, przy jednocześnie znacznie niższym koszcie. 

    389,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 693,00 zł W magazynie

    Słodki owocowo- kwiatowy aromat połączony z naturalną mocą dębiny, tworzy dystyngowaną whisky o dobrze zbudowanej strukturze. Można wyczuć aromat róża, liczi, rozmaryn, drzewo sandałowe, w smaku kandyzowana skórka pomarańczy, biała czekolada oraz finisz długi i przyjemny z nutami owoców i dębu.

    693,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 279,00 zł W magazynie

    Japońska whisky, typu blended, w jej skład wchodzą whisky leżakujące w dębowych beczkach co najmniej 8 lat. Trunek leżakuje w dębowych beczkach w opuszczonym tunelu kolejowego pod ziemią. Whisky charakteryzuje jej lekkość.

    279,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 219,00 zł W magazynie

    Tokinoka White Japan Whisky to blend 527 litrów whisky zbożowej, 150 litrów whisky słodowej i 323 litrów wody. 

    219,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 179,00 zł W magazynie

    Japońska whisky typu blended produkowana przez destylarnię White Oak (Biały Dąb) w mieście Akashi w prefekturze Hyogo. Whisky jest dystylowana 1-2 miesięcy w roku, produkcja jest więc niewielka, co za tym idzie trunki są dostępne w ograniczonej ilości. Whisky leżakuje około trzech lat i jest starzona w beczkach po burbonie, ostatni etap leżakowania spędza...

    179,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 734,00 zł W magazynie

    Whisky dojrzewająca w dębowych beczkach. W nosie toffi, wata cukrowa, z odrobiną świeżo skoszonej trawy. W ustach słodka, kokosowa, kukurydziany chleb, biały pieprz, gałka muszkatołowa, nuty karmelu i egzotycznych owoców. Finisz długi, korzenny, słodki.

    734,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 469,00 zł W magazynie

    Ten japoński Single Malt z destylarni Miyagikyo jest młodą edycją, bez określania wieku.

    469,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 463,00 zł W magazynie

    Japoński Single Malt z destylarni Yoichi o miedziano - złotej barwie, której zapach przywodzi na myśl krem migdałowy i świeże owoce.

    463,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 239,00 zł W magazynie

    Japońska whisky blendowana, stworzona z destylatów, pochodzących z destylarni znajdujących się w okolicach Kyoto ( Yamazaki i Eigashima – White Oak). W 100 % whisky japońska, produkowana metodą small batch, w 2017 roku wyprodukowano tylko 50 tysięcy butelek.

    239,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 239,00 zł W magazynie

    Przyjemna kompozycja whisky zbożowej i delikatnie torfowych single maltów. To kolejny znakomity przykład niespotykanego kunsztu blendowania, w tej whisky mamy zestawienie aż kilkadziesiąt różnych destylatów.

    239,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 18 826,00 zł W magazynie

    Miyagikyo LIMITED EDITION Nikka, to ekskluzywny trunek, który upamiętnia 50 rocznicę Miyagikyo. To edycja limitowana stworzona z alkoholi z dwóch gorzelni słodowych w Japonii. Ten rodzaj whisky jest wersją reglamentowaną, w której pojawia się tylko 700 butelek. Jest to zestawienie najlepszej whisky z pięciu dekad, produkowanych od lat sześćdziesiątych...

    18 826,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Ekskluzywny alkohol stworzony na cześć Rity Taketsuru. Jest to jedna z podstawowych i wiodących marek, jakie pojawiły się w regularnej sprzedaży w Japonii. Od czasu wprowadzenia jej do obrotu w 1962 roku, Nikka Rare Old święci triumfy, nie tylko w Japonii, ale i na całym świecie. To alkohol doskonały w swojej formie ze wspaniałym finiszem i świetnie...

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 641,00 zł W magazynie

    Matsui Sakura Cask Japanese Single Malt ta whisky z destylarni Kurayoshi. Whisky dojrzewa w beczkach z wiśniowego drzewa Sakura.

    641,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 369,00 zł W magazynie

    Nikka Taketsuru Non Age to whisky Pure Malt stworzona po raz pierwszy w 2014 roku

    369,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 169,00 zł W magazynie

    Jest to japońska mieszanka stworzona nawet z 12-letnich whisky. Dojrzewa w wielu różnych rodzajach beczek, w tym w beczkach po Sherry, Burbonie i dębie Mizunara. Lekki, typowy słodowy charakter. Nuta miodu i beczułki, więcej owoców pestkowych i kwiatu pomarańczy.

    169,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 269,00 zł W magazynie

    Japońska whisky z kategorii blended stworzona przez blendera Kiyokawę. Destylaty potrzebne do produkcji pochodzą z Japonii, natomiast proces kupażowania odbywa się w Kiyokawa na przedmieściach Tokio. Idealny balans ostrości ze słodkimi nutami owocowo-kwiatowymi. Dominujące nuty to kwiat oraz owoc wiśni, z odrobiną dębu.

    269,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 709,00 zł W magazynie

    Mieszanka destylatów pochodzących z gorzelni Miyagikyo i Yoichi. Wysoka zawartość single malt została uzupełniona whisky Coffey Grain. W rezultacie otrzymaliśmy doskonale zrównoważoną whisky, o aromacie pełnym akcentów owocowych oraz nut wanilii i karmelu.

    709,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 394,00 zł W magazynie

    Chita Suntory to japońska whisky typu single grain. Destylacja odbywa się z mieszanki różnych zbóż, głównie kukurydzy.

    394,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 262,00 zł W magazynie

    Kensei to japońska whisky, która leżakuje do czterech lat w beczkach z amerykańskiego dębu, zanim zostanie rozlany do starannie zaprojektowanych butelek.

    262,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 639,00 zł W magazynie

    Matsui to japońska whisky słodowa produkowana przez gorzelnię Kurayoshi, założoną w 1910 roku. Destylarnia zlokalizowana jest  w miejscowości o tej samej nazwie, w prefekturze Tottori. Edycja do użycia, której wykorzystano ziarna słodowanego jęczmienia suszone dymem torfowym. Dojrzewała w beczkach z białego dębu amerykańskiego po bourbonie.

    639,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 365,00 zł W magazynie

    Jest to kompozycją whisky single malt z destylarni Yoichi i Miyagikyo. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo nadaje delikatnego i owocowego charakteru. Aby uzyskać niesamowity poziom równowagi i złożoności master blenderzy Nikka oparli tę kompozycję na różnych stylach whisky, łącząc świeże, owocowe, młodsze destylaty z cięższymi, złożonym, starszymi...

    365,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. Whisky japońska wzorowana jest na whisky szkockiej, destylowana dwustopniowo z przynajmniej trzyletnim okresem dojrzewania. Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru uznawani są za prekursorów japońskiej whisky. Japończycy produkują doskonałej jakości whisky typu single malt, jednak większa ilość produkowanej w Japonii whisky jest typu blended. Japońskie whisky blended, składają się głównie z kukurydzy, a nie żyta lub pszenicy jak szkockie blendy. Co ciekawe składniki japońskiej whisky blended pochodzą z jednej destylarni. Stąd wynika, że każda japońska destylarnia produkuje bardzo zróżnicowaną whisky. Whisky japońska jest najbliższa whisky szkockiej, stąd również pisownię ‘whisky’ zaczerpnięto od Szkotów.

Historia powstania pierwszej japońskiej whisky

Japończycy znani są ze swego perfekcjonizmu, stąd ich dążenie do jak najwierniejszego odwzorowania szkockiego trunku. Masataka Taketsuru chcąc jak najlepiej odwzorować recepturę i sposób wytwarzania whisky szkockiej, udał się na studia chemiczne na Uniwersytet Glasgow, tam również odbył praktyki w destylarniach, gdzie wszystko skrupulatnie zanotował. Z kolei Shinjiro Torii w młodym wieku pracując u swego wuja, produkującego różnego rodzaju alkohole, w tym piwo, zdobył niezbędną wiedzę. Taketsuru po powrocie do Kraju Kwitnącej Wiśni, w 1923 roku współpracował z Shinjiro w zakładaniu pierwszej japońskiej destylarni- Yamazaki Distiller, umiejscowionej w pobliżu Kioto i Osaki. Rosnące zapotrzebowanie na japoński złocisty trunek sprawiło, że Shinjiro w 1973 roku wybudował kolejną Destylarnię Hakushu. Od 1963 roku firma Shinjiro Torii znana jest pod nazwą Suntory, będąca w posiadaniu kilku szkockich marek jak Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch.
Drugi z prekursorów, Masataka Taketsuru po tym jak pomógł Shinjiro, wyruszył na północ a Hokkaido, by tam w 1934 roku założyć własną destylarnię Yoichi, znaną obecnie jako koncern Nikka Whisky Distilling. Podobnie jak Suntory, firma Taketsuru posiada w Japonii dwie destylarnie Yoichi i Miyagikyo, będące również w posiadaniu szkockiej marki whisky- Ben Nevis. To co wpłynęło na sukces destylarni Yamazaki i Yoichi to miejsce ich powstania. Panowały tam sprzyjające warunki klimatyczne takie jak krystalicznie czysta woda, świeże powietrze oraz bliski dostęp do jęczmienia.

Proces powstania whisky japońskiej

Japońska whisky bazuje na szkockiej recepturze, zacier słodowy destylowany jest także dwa razy z użyciem torfu. Whisky Hakushu i Yoichi bardziej przypomina whisky z regionu Highland. Jednak z uwagi na łagodniejszy klimat, większe wahania temperatury oraz użycie beczek z japońskiej odmiany dębu Mizunara whisky japońska ma bardziej specyficzny smak, z przewagą słodkich nut ciasta, rodzynek, migdałów w otoczeniu czerwonych owoców. Delikatny smak japońskiej whisky jest jednocześnie trwały, Japończycy mają w zwyczaju pić whisky z dużą ilością lodu lub wody Mizuwari. Mimo dużego rozwodnienia whisky japońska nadal ma wyraźnie wyczuwalny smak.
Aby whisy japońską można było nazwać whisy single malt, trunek musi spełnić kilka warunków. Do produkcji single malt należy użyć wyłącznie wody, jęczmienia i drożdży, zacier musi być destylowany dwa razy, a gotowy destylat leżakować w dębowych beczkach minimum trzy lata.
Ciekawostką jest, że japońskie whisky leżakują również w beczkach po winie śliwkowym Umeshi. Z kolei koncern Nikka prowadzi eksperymenty podczas produkcji m.in. stosuje odwrotną jak w Szkocji regułę – zacier słodowy destyluje kolumnowo, a zacier zbożowy w miedzianym alembiku, pozwala to na uzyskanie całkiem nowych smaków.

Najbardziej znane destylarnie w Japoni

Najabrdziej znane japońskie destylarnie, nadal działające to Yamazaki (Suntory), Hakushu (Suntory), Yoichi (Nikka), Miyagikyo (Nikka), Chichibu, Fuji-Gotemba, Eigashima, Shinshu Mars.
W 2000 roku swą działalność zakończyła destylarnia Karuizawa znana z tradycyjnych metod produkcji, wykorzystując w produkcji swej whisky jęczmień odmiany Golden Promise. Pochodzące butelki whisky z tej destylarni mają obecnie wartość kolekcjonerską i stanowią doskonałą inwestycję.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl