Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY JAPOŃSKA
Japońska Whisky

WHISKY JAPOŃSKA

Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. Whisky japońska wzorowana jest na whisky szkockiej, destylowana dwustopniowo z przynajmniej trzyletnim okresem dojrzewania. Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru uznawani są za prekursorów japońskiej whisky. Japończycy produkują doskonałej jakości whisky typu single malt, jednak większa ilość produkowanej w Japonii whisky jest typu blended. Japońskie whisky blended, składają się głównie z kukurydzy, a nie żyta lub pszenicy jak szkockie blendy. Co ciekawe składniki japońskiej whisky blended pochodzą z jednej destylarni. Stąd wynika, że każda japońska destylarnia produkuje bardzo zróżnicowaną whisky. Whisky japońska jest najbliższa whisky szkockiej, stąd również pisownię ‘whisky’ zaczerpnięto od Szkotów.

Historia powstania pierwszej japońskiej whisky

Japończycy znani są ze swego perfekcjonizmu, stąd ich dążenie do jak najwierniejszego odwzorowania szkockiego trunku. Masataka Taketsuru chcąc jak najlepiej odwzorować recepturę i sposób wytwarzania whisky szkockiej, udał się na studia chemiczne na Uniwersytet Glasgow, tam również odbył praktyki w destylarniach, gdzie wszystko skrupulatnie zanotował. Z kolei Shinjiro Torii w młodym wieku pracując u swego wuja, produkującego różnego rodzaju alkohole, w tym piwo, zdobył niezbędną wiedzę. Taketsuru po powrocie do Kraju Kwitnącej Wiśni, w 1923 roku współpracował z Shinjiro w zakładaniu pierwszej japońskiej destylarni- Yamazaki Distiller, umiejscowionej w pobliżu Kioto i Osaki. Rosnące zapotrzebowanie na japoński złocisty trunek sprawiło, że Shinjiro w 1973 roku wybudował kolejną Destylarnię Hakushu. Od 1963 roku firma Shinjiro Torii znana jest pod nazwą Suntory, będąca w posiadaniu kilku szkockich marek jak Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch.
Drugi z prekursorów, Masataka Taketsuru po tym jak pomógł Shinjiro, wyruszył na północ a Hokkaido, by tam w 1934 roku założyć własną destylarnię Yoichi, znaną obecnie jako koncern Nikka Whisky Distilling. Podobnie jak Suntory, firma Taketsuru posiada w Japonii dwie destylarnie Yoichi i Miyagikyo, będące również w posiadaniu szkockiej marki whisky- Ben Nevis. To co wpłynęło na sukces destylarni Yamazaki i Yoichi to miejsce ich powstania. Panowały tam sprzyjające warunki klimatyczne takie jak krystalicznie czysta woda, świeże powietrze oraz bliski dostęp do jęczmienia.

Proces powstania whisky japońskiej

Japońska whisky bazuje na szkockiej recepturze, zacier słodowy destylowany jest także dwa razy z użyciem torfu. Whisky Hakushu i Yoichi bardziej przypomina whisky z regionu Highland. Jednak z uwagi na łagodniejszy klimat, większe wahania temperatury oraz użycie beczek z japońskiej odmiany dębu Mizunara whisky japońska ma bardziej specyficzny smak, z przewagą słodkich nut ciasta, rodzynek, migdałów w otoczeniu czerwonych owoców. Delikatny smak japońskiej whisky jest jednocześnie trwały, Japończycy mają w zwyczaju pić whisky z dużą ilością lodu lub wody Mizuwari. Mimo dużego rozwodnienia whisky japońska nadal ma wyraźnie wyczuwalny smak.
Aby whisy japońską można było nazwać whisy single malt, trunek musi spełnić kilka warunków. Do produkcji single malt należy użyć wyłącznie wody, jęczmienia i drożdży, zacier musi być destylowany dwa razy, a gotowy destylat leżakować w dębowych beczkach minimum trzy lata.
Ciekawostką jest, że japońskie whisky leżakują również w beczkach po winie śliwkowym Umeshi. Z kolei koncern Nikka prowadzi eksperymenty podczas produkcji m.in. stosuje odwrotną jak w Szkocji regułę – zacier słodowy destyluje kolumnowo, a zacier zbożowy w miedzianym alembiku, pozwala to na uzyskanie całkiem nowych smaków.

Najbardziej znane destylarnie w Japoni

Najabrdziej znane japońskie destylarnie, nadal działające to Yamazaki (Suntory), Hakushu (Suntory), Yoichi (Nikka), Miyagikyo (Nikka), Chichibu, Fuji-Gotemba, Eigashima, Shinshu Mars.
W 2000 roku swą działalność zakończyła destylarnia Karuizawa znana z tradycyjnych metod produkcji, wykorzystując w produkcji swej whisky jęczmień odmiany Golden Promise. Pochodzące butelki whisky z tej destylarni mają obecnie wartość kolekcjonerską i stanowią doskonałą inwestycję.

Aktywne filtry

Indeks: CI_38374

Hatozaki Japanese Blended

(0)
Jest to japońska mieszanka stworzona nawet z 12-letnich whisky. Dojrzewa w wielu różnych rodzajach beczek, w tym w beczkach po Sherry, Burbonie i dębie Mizunara. Lekki, typowy słodowy charakter. Nuta miodu i beczułki, więcej owoców pestkowych i kwiatu pomarańczy.
Cena 169,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_14

Akashi Meisei Blend 40% 0,5l

(0)
Japońska blended whisky, która pierwotnie została wydana jako limitowana seria na rynek francuski. Meisei oznacza po japońsku celebrytę, co dobrze oddaje charakter tego niebanalnego i coraz bardziej popularnego profilu. Whisky była destylowana oraz mieszana w gorzelni White Oak w sąsiedztwie miasta Kobe. 45% jej składu zawiera słodową whisky, dojrzewającą...
Cena 179,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_13

White Oak Akashi Blended Whisky 40% 0,5 l

(0)
Akashi Blended Whisky to kompozycja mieszana z whisky słodowych i zbożowych z destylarni Eigashima Shuzō. Na rodzimym rynku japońskim produkowana jest z destylatów jęczmiennych i alkoholu z melasy co wzbudziło pewne kontrowersje (ponieważ taki trunek prawnie nie powinien być określany mianem whisky w Europie).
Cena 179,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_119

NIKKA DAYS 40% 0.7L

(0)
Przyjemna kompozycja whisky zbożowej i delikatnie torfowych single maltów. To kolejny znakomity przykład niespotykanego kunsztu blendowania, w tej whisky mamy zestawienie aż kilkadziesiąt różnych destylatów.
Cena 239,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: TH_1

FUYU Japanese Blended Whisky 40%

(0)
Japońska whisky blendowana, stworzona z destylatów, pochodzących z destylarni znajdujących się w okolicach Kyoto ( Yamazaki i Eigashima – White Oak). W 100 % whisky japońska, produkowana metodą small batch, w 2017 roku wyprodukowano tylko 50 tysięcy butelek.
Cena 239,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: SP_72

Togouchi Premium 40% 0,7l

(0)
Japońska whisky, typu blended, w jej skład wchodzą whisky leżakujące w dębowych beczkach co najmniej 8 lat. Trunek leżakuje w dębowych beczkach w opuszczonym tunelu kolejowego pod ziemią. Whisky charakteryzuje jej lekkość.
Cena 239,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: IF_12391

Kensei Blended

(0)
Kensei to japońska whisky, która leżakuje do czterech lat w beczkach z amerykańskiego dębu, zanim zostanie rozlany do starannie zaprojektowanych butelek.
Cena 262,00 zł
Więcej
Dostępny