Kategorie
Szczep Glera w swojej bardzo ładnej odsłonie. Mamy tu przyjemnie orzeźwiające, elegancko musujące, wytrawne choć delikatne wino. W Nosie sporo owoców sadu: jabłek i gruszek oraz białych kwiatów.
Delikatnie wytrawne wino musujące ze szczepu Glera o połyskliwej, jasno słomkowej barwie i klasycznej, równomiernej perlistości. Bukiet odsłania aromaty kwiatowe i nuty świeżych owoców. Usta rześkie i eleganckie.
Wytrawne, białe wino ze szczepu Glera - lekko musujące. Połyskliwa, jasno słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Delikatny i elegancki bukiet, Usta miękkie, lekko perliste.
Kolor słomkowo - żółty. Kaskada drobnych długotrwałych bąbelków. Bardzo obfity aromat dojrzałych owoców takich jak gruszka, żółte jabłko i melon.Przyjemnie cierpki smak, rześki i owocowy. Znakomita równowaga, satysfakcjonujące lekko mineralne wykończenie.
To Prosecco wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) i przy użyciu specjalnej, innowacyjnej metody. Polega ona na kilkukrotnym schładzaniu do temperatury 0 stopni najpierw winogron, a później również moszczu i wina.
Gancia Prosecco to najmodniejsze w kategorii włoskich win musujących, stworzone ze starannie wyselekcjonowanych winogron szczepu Glera. Wino o jasno słomkowej barwie, które zachwyca świeżością. Dminują aromaty zielonych jabłek.
Prosecco z apelacji DOCG Valdobbiadene skomponowane z winogron odmiany Glera. Musujące wino o słomkowej barwie i delikatnym owocowym aromacie. W ustach dobrze zrównoważone, z łagodną kwasowością i przyjemnymi bąbelkami. Soczyste i orzeźwiające wino, które należy pić młode kiedy aromaty są intensywne i rześkie.
Prosecco Imperativo to półwytrawne wino o jasno słomkowym kolorze z eleganckimi bąbelkami. Bukiet pełen aromatów miodu, kwiatów oraz jabłek. W smaku delikatne, odpowiednio zbalansowane.
Włoskie wytrawne wino musujące, powstałe ze szczepu Glera. Delikatne bąbelki. Aromaty akacji i brzoskwini. W ustach energiczne i żywiołowe.
Prosecco Superiore reprezentuje najwyższą jakość Prosecco. Zbiór wyłącznie ręczny i powtórna fermentacja metodą Charmat.
De Stefani Rose Millesimato to wyjątkowe, musujące wino stworzone w 100% z gron Raboso. Wyprodukowane innowacyjną metodą schładzania moszczu do 0°C, a fermentacja prowadzona jest w ściśle kontrolowanej temperaturze 15°C.
Wino to jest wybitnym ambasadorem apelacji Valdobbiadene. Występujące tu duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą tworzą znakomity mikroklimat, co sprawia, że powstałe wino jest świeże, z aromatami dojrzałych jabłek i kwiatów akacji.
To Prosecco wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) i przy użyciu specjalnej, innowacyjnej metody. Polega ona na kilkukrotnym schładzaniu do temperatury 0 stopni najpierw winogron, a później również moszczu i wina.
Piękny słomkowy kolor, świeży, owocowy smak. Orzeźwiające. Idealne jako aperitif lub do lekkich posiłków. Piękny słomkowy kolor, świeży, owocowy smak. Orzeźwiające. Idealne jako aperitif lub do lekkich posiłków.
Prosecco z apelacji DOCG Valdobbiadene skomponowane z winogron odmiany Glera. Musujące wino o słomkowej barwie i delikatnym owocowym nosie. W Ustach dobrze zbalansowane, z łagodną kwasowością i przyjemnymi bąbelkami. Soczyste i orzeźwiające wino, które należy pić młode- kiedy aromaty są intensywne i rześkie.
Wino z rejonu Veneto produkowane ze szczepu Prosecco. W smaku harmonijne, pełne, owocowe, idealnie wyważone. Wino o kolorze jasno-słomkowym z odcieniami żółci oraz intensywnym, czystym i bogatym zapachu z wyczuwalnymi nutami owocowymi.
Wyjątkowy zestaw do celebracji niekwestionowanego króla włoskich drinków, jakim jest Aperol Spritz. Skrzynka drewniana zawiera : likier Aperol x1 ; prosecco Gancia x2 ; Cisowianka Perlage x1 ; kieliszki z logo Aperol x2 ; miarka barmańska x1 ; słomki papierowe x12
Wyjątkowy zestaw do celebracji niekwestionowanego króla włoskich drinków, jakim jest Aperol Spritz. Kosz wiklinowy zawiera: likier Aperol x1 ; prosecco Gancia x2 ; Cisowianka Perlage x1 ; kieliszki z logo Aperol x2 ; miarka barmańska x1 ; słomki papierowe x12
Wyjątkowy zestaw do celebracji niekwestionowanego króla włoskich drinków, jakim jest Aperol Spritz. Kosz piknikowy zawiera : likier Aperol x1 ; prosecco Gancia x2 ; Cisowianka Perlage x1 ; kieliszki z logo Aperol x2 ; miarka barmańska x1 ;
Wyjątkowy zestaw do celebracji w zimowej wersji niekwestionowanego króla włoskich drinków, jakim jest Aperol Spritz. Skrzynka drewniana zawiera : likier Aperol x1 ; prosecco Gancia x2 ; Cisowianka Perlage x1 ; kieliszki z logo Aperol x2 ; miarka barmańska x1 ; słomki papierowe x12; nauszniki z logo Aperol x2.
Prosecco to pochodzące z Włoch musujące wino z winogron, które podbiło serca wszystkich miłośników bąbelków. Wino Prosecco jest produkowane w północno – wschodniej części Włoch w regionie Veneto i Friuli-Venezia Giulia. Nazwa Prosecco jest używana od 1772 roku, gdy naukowiec Francesco Maria Malvolti oficjalnie nazwał tak wina produkowane w tym regionie Włoch. Używając nazwy trunku można wpaść w pułapkę uogólniania, ponieważ Prosecco dotyczy dwóch rodzajów wina. Tego bardziej szlachetnego i produkowanego tylko w jednym regionie, na etykiecie oznaczonego nazwą Conegliano Valdobbiadene lub Prosecco Superiore DOCG. Oznacza to, że wino jest wyprodukowane z rdzennej odmiany winogron prosecco. Drugi rodzaj wina jest produkowany na większym obszarze obejmującym aż dwa duże regiony Włoch – Veneto i Friuli i może pochwalić się dużo mniejszą tradycją niż pierwsza wersja.
Prosecco jest wytwarzane metodą Charmata, co oznacza, że jego fermentacja nie odbywa się w butelce, ale w dużych i hermetycznie zamkniętych pojemnikach. Dopiero później jest pod ciśnieniem przelewane do butelek. Metoda wytwarzania jest tańsza od szampańskiej, dlatego też ten cena prosecco jest trochę niższa. Informację o typie i rodzaju wina można znaleźć na etykiecie wina. Określenie Brut oznacza, że trunek jest wytrwany, Extra-dry i dry to wino z cukrem resztkowym, czyli półwytrawne z nutą słodyczy. Spumante oznacza, że ciśnienie w butelce musi wynosić minimum 3 atmosfery. Frizzante oznacza, że wytworzone ciśnienie nie było wystarczające, aby móc zaklasyfikować wino do kategorii Spumante.
Mimo, że Prosecco słynie z bąbelków istnieje także jego wersja bez nich. Wino Fermo, czyli bez gazu w pierwszych etapach jest wytwarzane w ten sam sposób co prosecco, jednak później nie jest poddawane procesowi podwójnej fermentacji. Jest ona zatrzymywana w momencie, gdy zawartość alkoholu osiągnie około 10%. To sprawia, że Fermo jest przejrzyste i stabilne, a w jego owocowym aromacie można wyczuć zapach brzoskwiń, jabłek i innych owoców.
Prosecco powinno podawać się w temperaturze od 6 do 8 stopni C. Najlepiej sprawdza się w roli aperitifu. W wersji wytrawnej można podać je do ostryg, owoców morza czy sushi. Extra- dry to dobra alternatywa dla owoców i galaretek.
Propozycja drinka z Prosecco
Aperol Spritz to jednej z najbardziej znanych, włoskich drinków. Połączenie wina z bąbelkami, gorzkiego likieru i armoatu pomarańczy tworzy niesamowity smak!
Oryginalny przepis na Aperol Spiritz:
Na trzy części prosecco muszą przypadać dwie części aperolu i jedna część wody sodowej. W szklance do drinków umieszczamy kostki lodu, zalewamy je schłodzonym prosecco, aperolem i wodą. Dodajemy połówki plasterków pomarańczy, nadzianą na wykałaczkę zieloną oliwkę i gotowe!