Kategorie
Hendrick's Neptunia to nowe, odświeżające wydanie, które oddaje czarującą magię morza zawartą w ginie. Limitowana edycja, która wykorzystuje tajemniczą mieszankę orzeźwiających szkockich roślin przybrzeżnych i łączy w sobie gładki, cytrusowy finisz.
GIN HENDRICK’S JEST ALKOHOLEM, WYTWARZANYM W BARDZO MAŁYCH PARTIACH. JEST TO TRUNEK DESTYLOWANY W SZKOCKIEJ PROWINCJI AYRSHIRE.
Caorunn to gin wytwarzany w gorzelni whisky w regionie Speyside. Produkowany jest według unikalnej receptury z czystego zbożowego spirytusu, wody oraz 11 botanicznych składników.
Znakomity gin, zapach świeży i delikatnie kwiatowy z nutka jaśminu i cynamonu. Jednak już po kilku minutach ukazuje swoje silniejszą stronę z mocnym aromatem anyżu, rajskiego ziarna i cynamonu. Smak posiada wyczuwalną nutkę jałowca i charakter przywodzący na myśl ogród wiosenny. Finisz elegancki i gładki.
CITADELLE SOLERA RESERVE w 2013 roku wypuszczono pierwszy francuski gin starzony metodą solera (alkohol podczas starzenia przelewany jest i mieszany w trzech różnych beczkach – nowych z amerykańskiego dębu, po słodkim likierze Pineau de Charente i po koniaku, w każdej beczce spędza 2 do 5 miesięcy).
Znakomity gin, zapach z początku nie przypominający typowych ginów, wyraziście winogronowy ale zrównoważony nutami cytrusów i kardamonu. Smak i tutaj obecne mamy nutki winogron przenikające się z świeżymi ziołami a całość daje złudzenie słodyczy. Finisz bardzo czysty i przyjemny z nutkami ziół i trawy.
Znakomity gin, zapach bardzo kompleksowy i złożony wyczuć możemy odrobinę drewna, ziemi, ciętej trawy i cytrusów. Smak pełny i bogaty, intensywnie korzenny, owocowy z posmakiem ziołowym. Finisz dość ciężki i z wyraźnie dębową wytrawnością.
Znakomity gin, zapach bardzo kompleksowy i złożony wyczuć możemy odrobinę cytrusów, kwiatów, jałowca, przypraw i tarniny. Smak pełny i bogaty, intensywnie korzenny, owocowy z posmakiem ziołowym. Finisz intensywny i długim z wyraźnym bogactwem ziół, cytrusów, tarniny.
Pan Cooperhead to znany alchemik, szukający eliksiru nieśmiertelności. Podczas swoich poszukiwań i ku swemu własnemu zaskoczeniu, wyczarował znakomity trunek, wykorzystując miedziany alembik i przepis opierający się na pięciu podstawowych składnikach: arcydzięgielu, jałowcu, kardamonie, skórce pomarańczowej i nasionach kolendry.
Pan Copperhead, znany alchemik w ciągłym poszukiwaniu poprawy jego eliksir życia. Udało mu się wykorzystać jagody do stymulowania układu odpornościowego. Starannie wyważenie czarnej herbaty cejlońskiej, ten znakomity wariant pierwotnego Copperhead receptury będzie mile zaskakiwać zmysły. Witamy po ciemnej stronie ginu.
Znakomity, delikatny gin doskonały dla wszystkich koneserów tego typu alkoholi. Gin ten powstał w Austrii według tradycyjnych receptur podczas najwyższej jakości procesu produkcyjnego.
Edycja East początkowo dostępna była tylko w Nowym Jorku i Las Vegas. Jej skład został wzbogacony o trawę cytrynową i czarny pieprz, co w rezultacie daje nam gin bardziej złożony i bogaty. Można w nim odnaleźć nuty orzechowej słodyczy, cynamonu, migdałów i cytrusów.
Koskue Gin to gin dojrzewający w beczkach, starzony w małych beczkach z amerykańskiego dębu przez okres 6-12 tygodni, doprawiany świeżo destylowaną skórką pomarańczy i z dodatkiem czarnego pieprzu, które uzupełniają waniliowy bukiet pochodzący z drewna i ciepło żyta.
Gin o świeżym i delikatnie kwiatowym zapachu delikatnie słodkiego mentolu, mięty jabłkowej, wiosennej ściółki, jałowca, kolendry i tonami anyżu. W tle doszukać się możemy skórek cytrusów i bukietu letnich kwiatów. Smak bogaty i gładki, z początku zimny a po chwili możemy wyczuć ciepło i absolutną czystość jaką daje powolna destylacja.
Wydestylowany w aparacie Coffey’a spirytus stanowiący serce tego ginu jest pełny i krągły, o gładkiej strukturze.
Hiszpański gin produkowany ziarna najwyższej jakości. Poddawany jest trzem oddzielnym procesom destylacji. Trunek gładki w odbiorze, pełen złożonych smaków i aromatów, które uzyskuje dzięki idealnemu balansowi pomiędzy klasycznymi ziołami takimi jak jałowiec, korzeń arcydzięgla, nasiona kolendry czy bergamotka a słodkim mango.
Stauffenberg Sloe Gin to niebiańsko aksamitny gin, który wspaniale odzwierciedla rodzinę ginów Sloe. Oznacza to, że jest aromatyzowany owocami tarniny, dzięki czemu idealnie komponuje się w koktajlach. Destylowany w klasycznym miedzianym destylatorze.
WCZEŚNIEJ ZNANY JAKO BOTANICZNY, CUBICAL KISS GIN JEST PRODUKOWANY W HISZPANII PRZY UŻYCIU POTRÓJNIE DESTYLOWANEGO ANGIELSKIEGO ZIARNA.
Cubical Premium Gin to wysokiej jakości hiszpański trunek produkowany z najwyższej jakości angielskiego zboża, mieszanki owoców, ziół i roślin, takich jak: klasyczny jałowiec, kolendra, lukrecja, korzeń irysa, korzeń arcydzięgla, skórka z cytryn i pomarańczy, cynamon, rumianek, anyż, mango oraz charakterystyczny owoc Buddha’s Hand.
Słodsza i bardziej cytrusowa wersja podstawowego ginu Tanqueray. Malacca jest wzbogacony subtelnymi nutami lukrecji, grejpfruta i kolendry.
Malfy G.Q.D.I. Gin Rosa produkowany jest we Włoszech, w okolicy Turynu. Oznaczenie G.Q.D.I. to gwarancja nadana przez producenta – oznacza jakościowy gin destylowany we Włoszech. W smaku czuć soczystego, świeżego grejpfruta z bogatym, jałowcowym finiszem.
Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Od tej jałowca wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a dokladniej XVII wieku. Powstał w dawnej Holandii, opularność zyskał zaś w Anglii, pod skróconą nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III. Renomę zyskał pod koniec XVIII w. gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią. Obecnie Brytyjczycy słyną z produkcji ginu, a dwie jego najpopularniejsze odmiany: Dry gin i London dry gin- powstały właśnie na wyspach brytyjskich. English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak. Natomiast London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci. Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak American Dry Gin - przeważnie słabszy od angielskiego odpowiednika - ma około 40%. Jest też mniej aromatyczny, lżejszy o barwie słomkowej.
Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini. Gin jest także świetną alternatywą alkoholową dla pań. Można go bowiem połączyć z colą i dowolnym czerwonym sokiem, żeby uzyskać tzw. babski gin. Gin jest też znakomitym aperitifem. Wypity przed posiłkiem zaostrza apetyt i pozwala lepiej odczuwać smaki potraw. Warto także wykorzystywać go w kuchni, dodając do deserów, np. musu owocowego czy galaretki.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów