Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
LIKIER
LIKIER

LIKIER

Likier to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który powstaje w procesie aromatyzowania spirytusu lub innych alkoholi. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim, mocnym smakiem. Dodaje się do nich zazwyczaj cukier lub miód, środki aromatyzujące, wyciągi i destylaty roślinne, soki owocowe i olejki eteryczne. Często występują z dodatkiem innych, charakterystycznych składników jak: mleko, śmietanka, wino, kawałki owoców. Zawartość alkoholu w likierach zaczyna się od około 18% w przypadku likierów owocowych i kawowych i sięga nawet 50%. Nazwa likier wywodzi się od włoskiego liquori. W XVI wieku włoscy alchemicy, pod wpływem kontaktów z Arabami, rozpoczęli produkcję pierwszych wyrobów alkoholowych. Traktowano je jak leki. Niestety surowe destylaty miały przykry smak i zapach  dlatego zaczęto je dosładzać słodkim winem i miodem oraz aromatyzować wyciągami z ziół lub olejkami. Z czasem udoskonalono metody destylacji, poprawiła się jakość spirytusu i nastąpił wysyp wszelkich odmian likierów. W wieku XIX i na początku XX likiery się zdemokratyzowały i stały się bardzo popularne. Smakosze likierów ziołowych, nadal upatrują w nich źródło długowieczności. Likiery są podstawą lub dodatkiem do wielu słynnych koktajli oraz deserów. Dzieli się na gatunki w zależności od mocy, zawartości cukru, sposobu produkcji lub rodzaju surowców podstawowych, co jest najbardziej racjonalne. Likiery korzenno-ziołowe sporządza się przy użyciu aromatycznych ziół i korzeni. Do tej obszernej grupy tradycyjnych likierów należą najsłynniejsze likiery świata, francuskie Chartreuse i Bénédictine, znakomite La Vieille Cure, Trappestine i Izarra; włoskie Strega i Galliano, szkocki Drambuie, irlandzki Irish Mist oraz cała rzesza klasztornych likierów niemieckich. Słynnym polskim likierem jest Herbs Liqueur, obecnie nie produkowany. Likiery cytrusowe sporządza się z destylatów cytrusowych oraz nalewów na skórki cytrusowe lub naturalne olejki. Należą do nich znane francuskie likiery: Cointreau i Grand Marnier, ale także Curaçao lub Curaçao Triple Sec, czy Curaçao Orange; poza nimi włoski Autrum i południowo-afrykański Van-der-Hum.
Likiery owocowe sporządza się z soków owocowych: wiśniowego Cherry Brandy, z czarnej porzeczki Cassis, jeżynowy Blackberry, morelowy Mozart Gold z Austrii. Do tej grupy należą także likiery przygotowane z destylatów owocowych, na przykład włoskie Marschino, czy polska Prunelka. Likiery o swoistym smaku, charakterystycznym dla podstawowego surowca użytego do produkcji, to kminkowy Alasz, anyżowy Anisette, migdałowy Amaretto, kakaowy Cacao-Choix, kawowy Mocca, miętowy Peppermint, ponczowy Punch, jajeczny krem Advocat oraz waniliowy, miodowy Krupnik, porterowy i wiele innych. Najsłynniejszy polski likier tego gatunku to Goldwasser. Adwokat, likier anyżkowy, likiery cytrusowe, kakaowe, kminkowe - należy schłodzić do temperatury 8-10 stopni. W temperaturze 10-12 stopni podaje się likiery gorzkie, korzenne i ziołowe, a w 12-24 stopniach - czekoladowe, migdałowe, orzechowe, owocowe, a także kremy, czyli likiery bardzo gęste i słodkie. Do likieru najlepsze są nieduże szklane karafki. Z nich nalewa się gęsty trunek do małych kieliszków na wysokiej nóżce w kształcie tulipana i podaje na zakończenie posiłku.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Aktywne filtry

Indeks: AL_001

Goldwasser 40% 0,5l

(0)
Mocny likier ziołowo-korzenny wytwarzany według pomysłu holenderskiego imigranta z XVI w. w Gdańsku, z ciekawą historią, obecnie produkowany w Niemczech.
Cena 109,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: AL_827

Chocolate Cream Likier- Advocatka

(0)
Kojąca słodycz czekolady wzbogacona zapachem orientalnej wanilii. Wyprodukowano na bazie gorzkiej czekolady, najwyższej jakości spirytusu, brandu, naturalnej wanilii, świeżych żółtek i mleka.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_2737

APEROL 3l

(0)
Aperol to znany na całym świcie aperitif, o unikalnym słodko-gorzkim smaku, z niedużą zawartością alkoholu. Ten produkowany od 1919 roku trunek, jest połączeniem wyciągu z kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i rabarbaru. Jego receptura pozostaje niezmienna od samego początku wytwarzania. 
Cena 429,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_37494

CAMPARI 3l

(0)
Campari to znany na całym świecie i jedyny w swoim rodzaju aperitif. Symbol włoskiego stylu prosto z Mediolanu, kojarzony bezpośrednio ze światem mody i sztuki nowoczesnej. Unikalny smak oraz charakterystyczną płomienno-czerwoną barwę zawdzięcza połączeniu ściśle strzeżonych składników: ekstraktów z ziół, roślin oraz owoców. Jego receptura pozostaje...
Cena 579,00 zł
Więcej
Dostępny