Od małych myszy we wlewach wina ryżowego do wina musującego na soku brzozowym, możemy przyjrzeć się niektórym z najdziwniejszych na świecie mikstur alkoholowych.
Być może najlepsza jakoś alkoholu nie zawsze idzie w parze ze standardami. Alkohol można stworzyć w jego najprostszej postaci, z prawie wszystkiego, ponieważ wystarczy połączyć trochę cukru i drożdże. Więźniowie byli znani z tworzenia nielegalnych partii bimbru w celi stosując przemycone owoce i cukier, a Inuici, byli tak zdesperowani, że stworzyli „wino” wykonane z martwych mew.
Jednak podczas gdy niektóre napoje na tej liście są bezwzględnie odrażające, inne są tylko trochę „innowacyjne”, co tworzy eklektyczną listę dziwnych napojów.
Wino z soku brzozowego
Wino z soku brzozowego nie jest tak dziwne jak mogłoby się wydawać na początku. Sam sok, pochodzący z brzozy w czasie bardzo krótkim (dwutygodniowym okresie zbiorów w połowie marca) jest lekko słodki i zawiera cukry, białka, aminokwasy i enzymy. Może on być wykorzystywany do wytwarzania wielu produktów spożywczych, w tym syropów, w podobny sposób, jak syrop klonowy, a dla bardziej ryzykownych, wina. Wykonuje się je przez ogrzewanie cukru, soku z cytryny i drożdży i pozwalając mu fermentować przez okres pięciu dni.
Winiarze z Sav in Jämtland, Szwecja, produkują wino musujące z soku brzozowego, które w smaku podobne jest do owoców cytrusowych z „jakiegoś kwaśnego ciasta” z „długim, lekko orzechowym zrównoważonym posmakiem, leśnych grzybów, ziół i jabłek”. Trunek ten wytwarzany jest według przepisu, który pochodzi z 1785.
Wino Rose Petal
Zlecone przez Royal National Rose Society, brytyjskie Lurgashall Winery, tworzy raczej piękny zabarwione na różowo wino ze starannie wyselekcjonowanych płatków róży. Opisane jako „intensywnie aromatyczne różowe”, to półwytrawne wino. Mówi się, że przypomina Turkish Delight. Winnicy zalecają picie go na czysto lub mieszanie z Cava, a może nawet z szampanem.
Piwo Pizza
Wśród wielu dziwnych piw smakowych jest też Mamma Mia Pizza Beer, opracowane w 2006 roku przez Toma i Athena Seefurth z ich rodzimego browaru w Illinois. Jak wyjaśniono na stronie małżonków, proces warzenia dosłownie polega na zacieraniu całej pizzy, wprowadzenie jej do zacieru i moczeniu „jak torebkę”.
„Cała skorupa wykonana z pszenicy, mąki i wody, drożdży zwieńczona jest pomidorami, oregano, bazylią i czosnkiem. Pizzę przemywa się gorącą wodą i sączy do brewpot, gdzie jest gotowana przez długi, długi czas” – zdradziła para.
„Podczas procesu, dodajemy chmiel i przyprawy w woreczku i filtrujemy do naczynia fermentacyjnego (duży szklany dzbanek wody – sześć galonów). Po tygodniu lub dwóch, piwo jest dobre do pracy”.
Piwo jest już dostępny u ponad 200 amerykańskich detalistów i restauracji w Illinois, Indiana, Wisconsin, i Pensylwanii.
Wino wąż iskorpion
Ta szczególnie przerażająca mikstura jest stworzona przez zalanie całych węży i skorpiona, winem ryżowym lub alkoholem zbożowym i pozostawiając do fermentacji. Po raz pierwszy trunek pojawił się w Chinach w zachodniej dynastii Zhou i jak wiele z bardziej niezwykłych napojów pochodzi z Azji. Przeznaczenie tej mikstury jest medyczne. Jej zażycie, według tradycyjnej medycyny chińskiej, powinno doprowadzić do uzdrowienia osoby chorej.
Whisky z porożarenifera
To tradycyjne tajskie ryżowe whisky tworzone jest poprzez zmieszanie poroża reniferów, korzeni żeńszenia i innych specjalnych ziół leczniczych w dużym glinianym garnku przez kilka miesięcy, po czym ich przesączenie i butelkowanie. Poroża reniferów uważa się na lek zwiększający potencję i poprawiający samopoczucie, podczas gdy w niektórych kręgach w Azji Południowo-Wschodniej, uważa się, że spożywanie go poprawi status społeczny.
Alkohol ten ma „bogaty ziemisty aromat” z wykończeniem lekkim i „słodkim smaku z nutą lukrecji”.
Trunek trzypenisy
Być może nagroda dla najbardziej dziwacznego drinku na tej liście należy się „Tezhi Sanbian Jiu”, co dosłownie tłumaczy się jako trzy Penisy „Liquor”.
Jest ona produkowana przez zaparzanie penisa foki, penisa jelenia i penisa kantońskiego psa. Do tego dodaje się tradycyjne chińskie wino ryżowe, które w tradycyjnej medycynie uważa się za nadające męskiej siły i męskości pijącemu.
Butelki Tezhi Sanbian Jiu można podobno znaleźć w supermarketach w całym Szanghaju.
Bakon wódkao smaku bekonu
Na szczęście mniej nieprzyjemne niż poprzedni trunek, ale dziwny. Niemniej jednak istnieje wódka premium o smaku bekonu, zainicjowana w 2009 roku przez Spirits z siedzibą w Seattle Black Rock.
Alkohol ten jest najczęściej polecany jako drink Bakon Martini i marynowany Bakon Martini – połączenie soku z ogórka i bakon wódki.
Od czasu swojej premiery wódka otrzymała pochwałę od przemysłu napojów zdobywając srebrny medal w 2010 w napoje Świata BevStar Awards i srebrny medal w kategorii międzynarodowe SIP Spirits Competition 2010.
Wino z małychmyszy
Wino z małych myszy to tradycyjny chiński i koreański napój z fermentowanych myszy niemowlęcych. Uważa się go za skuteczny tonik zdrowia w niektórych kręgach, zwłaszcza w wiejskich Korei. Tworzy się go przez wpuszczenie żywych myszy, w wieku zaledwie dwa lub trzy dni, do butelki z winem ryżowym, w którym pozostają przez około rok. Następnie trunek trafia do konsumentów.
To te najdziwniejsze trunki, które w pewnych kręgach są przysmakami.
Na szczęście dużo lepsze alkohole można znaleźć w Salonie Eluxo na stronie http://eluxo.pl/ lub odwiedzając Salon Eluxo w Zielonej Górze przy ulicy Mickiewicza 12/3