Przetwory z ogórków od dawna cieszą się popularnością na całym świecie. Waszyngtońska destylarnia Blue Spirits Distilling wpadła na pomysł, aby połączyć miłość do pikli z wódką. Trunek o smaku ogórkowych pikli to oryginalna propozycja, która łączy tradycję z nowatorskim sposobem na wykorzystanie codziennych produktów.
Ogórki przeznaczone do produkcji alkoholu są ręcznie wyselekcjonowane w placówce nad jeziorem Chelan. Jeden z lokali należących do Blue Spirits Distilling w Leavenworth przeznaczony jest dla degustacji. W urządzonym w bawarskim stylu barze można skosztować podstawowych trunków oferowanych przez destylarnię, która produkuje także inne smakowe wódki (ogórkowa, espresso), a także rum, tequilę czy whisky. Barmani na bazie tych alkoholi tworzą dla gości ich ulubione drinki lub zaskakują kreatywnymi propozycjami.
Wódka o smaku ogórkowych pikli jest pełna aromatu, z lekko octowym i słonawym posmakiem. Produkowana jest na lokalnym gruncie i sprzedawana jest na razie na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady.