23 sierpnia 2018 roku ośmiu sędziów-ekspertów wypróbowało prawie 200 butelek szampana na dorocznych mistrzostwach Champagne Masters prowadzonych przez The Drinks Business. Wszyscy główni, a także mniej znani, producenci byli oceniani w tym samym momencie.
Z wynikiem 98 punktów, jedno szczególne cuvée okazało się być najlepszym w tym roku: mowa o Piper-Heidsieck Rare 1998. Najlepszy szampan na rynku o nazwie Rare, dostępny tylko w wielkości magnum, z ceną detaliczną 375 funtów – co czyni go drogim, ale według standardów prestiżowego cuvée, z daleka od oburzająco drogich.
Jego wyjątkowość może być zasługą przebywania w magnum, co nadaje winu bardziej młodzieńczy smak niż można by się spodziewać po szampanie, który ma teraz 20 lat. Magnum to butelka o wielkości 1,5 litra, co jest równe 2 standardowym butelkom szampana. Format magnum często jest uważany za lepszy od regularnej butelki do dojrzewania wina, ponieważ stosunek powietrza do płynu jest niższy w większych formatach, co pozwala na wolniejsze starzenie wina.
Rare 1998 oferuje intrygujące wrażenie szampana, który ewoluuje, ale wciąż jest odważny i młodzieńczy; musujący, szeroki i kremowy, a także napięty i oczyszczający. I choć ma złoty wygląd rozwiniętego szampana, to nie posiada charakteru oksydacyjnych potłuczonych jabłek, co często jest plagą szampana w takim wieku.
Zamiast tego, Rare 1998 ma bardziej “redukcyjne” cechy dymu, kawy i tostów, zarówno na nosie, jak i podniebieniu, co bez wątpienia wynika z długiego okresu, w którym to wino starzało się w kontakcie z jego osadem. Pijący mogą spodziewać się aromatów migdałowych, cappuccino i waniliowych, na podniebieniu także smaków owocowych, od suszonej moreli po pomarańczową i cytrynową skórkę, z tostowym finiszem. Wciąż pikantny, z dużą siłą, ale z delikatną fakturą, jest to szampan, który jest teraz idealny, ale wciąż wystarczająco żywy, by dalej go dojrzewać.
Na drugim miejscu ze średnią oceną 97 punktów znalazł się młodszy i tańszy prestiżowy cuvée, dostępny w standardowym formacie butelkowym 75cl i pochodzący od marki mniej znanej niż Piper-Heidsieck. Mowa o Egérie de Pannier 2006, najlepszy cuvée z Pannier, który posiada cudowne połączenie uzupełniających się smaków, od cytryny i miodu, do tostów i grillowanych orzechów, a także podnoszący na duchu, trwały i świeży, o wytrawnym wykończeniu.
Przy cenie 75 funtów, można by mieć pięć butelek Egérie 2006 za taką samą cenę jak pojedynczy magnum Rare 1998. Czyni to tę pierwszą opcję bardziej kuszącą, szczególnie gdy weźmie się pod uwagę, że jej końcowy wynik w degustacji w ciemno był tylko jeden punkt niższy niż uzyskał zdobywca tytułu.