Comte de Grasse wprowadza inspirowany perfumami Gin 44°N.
Francuska destylarnia Comte de Grasse wprowadziła na rynek swój pierwszy produkt, gin o nazwie 44°N, aby połączyć świat destylacji i perfumerii. Spirytus produkowany jest w Grasse, mieście znanym z produkcji perfum i czerpie inspirację z tego dziedzictwa. W praktyce, wymaga to użycia 20 roślin z regionu do posmakowania alkoholu, w tym skórki z gorzkiej pomarańczy, nieśmiertelnika, mimozy, lawendy i lokalnego miodu. Marka informuje, że te składniki dają jasne nuty cytrusowe na nosie i głębokie kwiatowe na podniebieniu.
Na destylaty miały również wpływ metody ekstrakcji perfum, wykorzystujące mieszankę ultradźwiękowej maceracji, destylacji próżniowej i ekstrakcji w stanie nadkrytycznym CO2, w celu wytworzenia alkoholu. Według Comte de Grasse ta mieszanka technik destylacji wspiera misję zrównoważenia środowiskowego, ponieważ “zużywa znacznie mniej energii i zasobów naturalnych niż tradycyjna produkcja ginu”. Marka wyraża także zaangażowanie w zrównoważony rozwój społeczności. Rośliny botaniczne pochodzą od Renouer, spółdzielni wyspecjalizowanej w ręcznym zbieraniu, przygotowywaniu i suszeniu składników, w celu reintegracji zawodowej społeczności tego obszaru po tym, jak wiele firm perfumeryjnych przeniosło się do bardziej przemysłowych regionów.
“Tutaj w Grasse jesteśmy pobłogosławieni nie tylko żyznymi ziemiami dla rosnących intrygujących i rzadkich roślin, ale także niezwykłymi ludźmi o wyjątkowej wiedzy, którzy przyczyniają się do powstania 44 ° N” – powiedział założyciel Comte de Grasse Bhagath Reddy. “Naszą wspólną ambicją jest współpraca nad tworzeniem metod produkcji, które najlepiej służą naszemu lokalnemu środowisku, zarówno społecznemu, jak i fizycznemu”.