Coca-Cola Company połączyła siły z czterema czołowymi barmanami, aby stworzyć nową gamę mikserów dla ciemnych alkoholi premium, o nazwie Coca-Cola Signature Mixers, a tym samym po raz pierwszy wkroczyła w przestrzeń alkoholową.
Coca-Cola, stara się jak najlepiej wykorzystać stale rosnący rynek ciemnych alkoholi premium, dzięki wprowadzeniu na rynek linii produktów barmańskich o nazwie Coca-Cola Signature Mixers. Zainspirowane dziedzictwem marki, Coca-Cola Signature Mixers są serwowane we współczesnej wersji szklanej butelki Hutchinson, po raz pierwszy używanej przez Coca-Colę w 1894 roku. Linia oferuje cztery smaki, każdy stworzony przez innego wielkiego barmana: Woody Notes od Alexa Lawrence’a (Mr Lyan); Herbal Notes Antonio Naranjo (Dr Stravinsky, Barcelona); Spicy Notes od Pippy Guy (The American Bar w The Savoy, Londyn) i Adriana Chía (La Antigua Compañía de las Indias, Barcelona); oraz Smoky Notes autorstwa Maxa Venninga (Three Sheets, London). Aby opracować miksery, Coca-Cola zebrała barmanów na dwudniowe warsztaty, podczas których dano im możliwość eksperymentowania z oryginalnym przepisem cola-coli i ponad 200 dodatkowymi składnikami. Wspólny projekt rozpoczął się w marcu 2018 r., a najpopularniejsze cztery smaki wybrano do pierwszej partii. Każda partia jest opatrzona podpisem jej współtwórcy.
Smoky Notes – opcja stworzona przez Max Venning’a z londyńskich lokali Bar Three i Three Sheets to„intensywnie aromatyczna mieszanka”. Jej dymne nuty pochodzą od ylang ylang, nasion ambrette i suszonych owoców, zrównoważonych balsamem peruwiańskim oraz bursztynem. Zalecana jest w połączeniu z przyprawionymi rumami i whisky premium.
Spicy Notes został opracowany przez Adrianę Chía z Antigua Compañía de Las Indias w Barcelonie i Pippę Guy z The Savoy’s American Bar w Londynie. Opisywany jest jako połączenie limonki, imbiru, pikantnego jalapeño, rozmarynu i jaśminu z „ziemistym smakiem”. Może być podawany z przyprawionymi rumami, starzonymi tequilami, pikantnymi lub słodkimi whisky.
Stworzony przez Antonio Nevaresa z Dr Stravinsky w Barcelonie, Herbal Notes dostarcza „świeżych i ziołowych” nut, równoważących trawę cytrynową z nasionami kopru i aksamitki. Jest zalecany do whisky „bursztynowej” i większości rodzajów rumu.
Tymczasem Woody Notes Alexa Lawrence’a, menadżera w barach Lyan, to „subtelna mieszanka ziemistej paczuli, cytrusowego yuzu i aromatycznej bazylii”. Mikser można podawać ze złotymi rumami i „woody” whisky.
Mimo, że dla większości osób, picie rumu z colą nie jest niczym odkrywczym, wprowadzenie Coca-Cola Signature Mixers oznacza, że marka zamierza wejść w przestrzeń premium. Te cztery smaki zapewne nie będą jedynymi opcjami w Signature Mixers, w końcu zostały nazwane „czterema początkowymi wariantami”.