

Destylarnia szkockiej whisky typu single malt Port Ellen, należąca do Diageo, znajduje się w fazie ożywienia, ponieważ plany jej ewentualnego ponownego otwarcia są w toku. W międzyczasie rozpoczęto specjalną serię wydań z wyższej półki, które podkreślają niektóre z pozostałych, starszych zapasów, a jednocześnie opowiadają historię Port Ellen.
Diageo zaprezentowało drugą limitowaną edycję whisky z serii Port Ellen Untold Stories – Port Ellen 40 Years Old. Tylko 1380 butelek 40-letniej whisky single malt zostanie wprowadzonych do sprzedaży detalicznej na całym świecie w cenie 6 500 GBP za 700 ml. Whisky została zabutelkowana z mocą 50,9% ABV z dziewięciu beczek, których zawartość wydestylowana została w 1979 roku.
Port Ellen 40 Years Old została zaprezentowana podczas pierwszej wirtualnej edycji festiwalu Fèis Ìle, w ramach której odbyła się degustacja whisky online prowadzona przez przyszłego mistrza Port Ellen, Georgie Crawforda. Obecny master blender, dr Craig Wilson, wybrał dziewięć beczek do stworzenia tej 40-letniej butelki. Są wśród nich 4 beczki typu hogshead z amerykańskiego dębu i 5 beczek typu butt z dębu europejskiego.
“W tym wydaniu podkreślono różnorodność stylów produkowanych w Port Ellen w przeszłości oraz umiejętności dzisiejszego mistrza w ich łączeniu” – zauważyła marka w przygotowanym oświadczeniu. “Każdy łyk jest okazją do przeżycia kolejnego rozdziału w Port Ellen’s Untold Story.”
Nuty smakowe obejmują aromaty spalonej skórki mandarynki, łagodny dym, paloną kawę i dojrzałą skórkę brzoskwini. Mówi się, że podniebienie ma “znacznie wyraźniejszy” dym ogniska, tytoń fajkowy, skórę i przyprawę do drewna, co prowadzi do długiego, delikatnego dymnego finiszu.
Diageo zaoferowało, że przekaże 20 podpisanych butelek, w tym Port Ellen 40 Years Old i butelki z destylarni Islay Lagavulin i Caol Ila, na rzecz Komitetu Islay Fèis Ìle. Te 20 butelek o wartości 10 000 funtów, zostanie przeznaczone na wsparcie działań związanych ze zbieraniem funduszy na rzecz organizacji charytatywnych i grup społecznych z Islay.
Należy zauważyć, że nie jest to pierwsza 40-letnia Port Ellen, która pojawiła się w ostatnim czasie – niezależny rozlewca Douglas Laing niedawno wydał swoją własną 40-letnią Single Cask z tej destylarni.
Nuty degustacyjne:
Nos: Delikatny, trawiasto-ziołowy, spalona skórka mandarynki, bardzo łagodny dym, otwiera się nieco po dodaniu wody, krem karmelowy / palona kawa, kompot z czerwonych owoców, dojrzała skórki brzoskwini.
Podniebienie: Znacznie wyraźniejszy dym z ogniska, tytoń fajkowy, skóra, przyprawa do drewna
Wykończenie: Długie, delikatne wykończenie dymem.