

Na początek Benriach, bo najlepiej zacząć poniedziałek od dobrej whisky. Następnie Bruichladdich, bo wybitnej szkockiej nigdy dość. Na koniec Laphroaig, bo w sumie, dlaczego nie? Poniedziałkowe newsy zostały zdominowane przez alkoholowy produkt eksportowy z Wysp.
Poprzedni tydzień zakończyliśmy na blogu informacjami wychodzącymi od firm produkujących whisky i dziś będzie podobnie. Natomiast ostatnio newsy dotyczyły przede wszystkim tematów ekologicznych, a dziś będzie tylko o alkoholu. Zaczynamy!
Benriach: raz na 100 lat
Benriach postanowił stworzyć whisky, której w destylarni nie było od 100 lat. Wyjątkowa butelka nosi nazwę Benriach Malting Season.
Wprawne oko już wie, o co dokładnie sprawa się rozbija. Nowa whisky została stworzona w całości z jęczmienia słodowanego podłogowo (floor malting). Jeśli jednak ktoś nie wie, na czym polega ta technika, to śpieszymy z wyjaśnieniami. Jest to metoda dziś już niemal nieużywana.
Krótko mówiąc, słodowanie podłogowe to tradycyjna metoda słodowania zbóż, której początki sięgają III wieku naszej ery. Po namoczeniu ziarna proces słodowania podłogowego wymaga ułożenia mokrego ziarna na gładkiej betonowej posadzce, gdzie wykiełkuje. W ciągu czterech lub pięciu dni ziarna kiełkują i wytwarzają słodki cukier, który fermentuje w alkohol. Podczas tego procesu nasiona muszą być obracane co kilka godzin.
Tego typu metoda słodowania zboża na alkohol została wyparta ok. 50 lat temu. Dziś tylko nieliczne destylarnie wciąż decydują się na tę tradycyjną technikę. Właśnie w ten sposób powstał najnowszy Benriach. Już destylowana whisky dojrzewała podwójnie: w beczkach po burbonie oraz w dębie pierwszego napełnienia.
Każda butelka Benriach Malting Season ma 48,7% zawartości alkoholu. W smaku można wyczuć nuty wanilii, gruszki miodowej oraz orzechów. Łącznie stworzono tylko 6672 butelki w pierwszej partii.
Dwie butelki Laphroaig
Szkocka destylarnia Laphroaig zaprezentowała dwie nowe butelki, które dołączą do serii Cask Strength.
Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 13 2021 i Laphroaig 25 Year Old Cask Strength 2021 – takie nazwy noszą dwie nowe butelki. Obie dojrzewały wyłącznie w beczkach po burbonie i były filtrowane na zimno.
Debiut Bruichladdich
Na koniec kolejna destylarnia prosto ze szkockich wzgórz. Bruichladdich debiutuje z butelką Bere Barley 2011 Single Malt.
Jak sama nazwa wskazuje, nowa whisky powstała w 100% jęczmienia Bere, czyli jednej z najstarszych odmian tego zboża, która przybyła do Szkocji z Wikingami ponad 1000 lat temu. Jęczmień został wyhodowany przez Instytut Agronomii Orkney College w 2010 roku. Do wyhodowania zboża zostały użyte antyczne metody rolnicze.