Jinzu, mieszanka ginu i sake stworzone przez brytyjskiego barmana Dee Daviesa, została nagrodzona w konkursie Diageo’s Show Your Spirit. Po walce z setkami barmanów z całej Europy Zachodniej w drodze do finału, Davies, od Hyde & Co w Bristolu, spędził tydzień w centrum innowacji Diageo razem z trzema innymi finalistami, aby rozwijać swoje pomysły z pomocą ekspertów od rozwoju alkoholi i wzornictwa opakowań.
Innowacyjny nowy alkohol, który jest opisany jako mający smak ginu z lekkim pokłonem do kremowości, dołączył do produktów pokroju Johnnie Walker i wódki Ciroc w portfolio marki Diageo Reserve. Jego sugerowana cena detaliczna to około 30 funtów. Produkt znajdował się pod intensywnym okiem specjalistów od rozwoju produktów Diageo w ciągu ostatnich 17 miesięcy i wreszcie jest przygotowany do sprzedaży.
Odsłonięty na Bristol Cocktail Week, Jinzu jest „brytyjskim ginem” ze względu na wodę destylowaną i kwiat wiśni.
Davies otrzyma 5% kwoty ze sprzedaży netto Jinzu z pierwszych pięciu lat na rynku, a kolejne 5% pójdą na finansowanie kursów i dalszych inicjatyw barmańskich.
Podczas konkursu w maju ubiegłego roku, Jorg Meyer, Show Your Spirit Judge i właściciel Le Lion w Hamburgu, powiedział: „zastanawiali się, czy gin powinien wygrać, ponieważ już istnieje jako kategoria, jednak z mieszanką sake to jest tak specjalne, że warto było stworzy nową kategorię”.
Pierwszy hybrydowy alkohol został odsłonięty w przemyśle w finale Diageo World Class Global, który odbył się w Londynie w tym roku.
Salon Eluxo jak najbardziej wspiera nowe inicjatywy, jednak warto pamiętać też o tradycyjnych trunkach. Do takich należy dostępny na stronie: http://eluxo.pl/gin/2997-mascaro-9-gin-07l.htmlMascaro 9 Gin.