POLUGAR to nowy trunek na polskim rynku. Stworzony dla miłośników okowit i alkoholi w typie Młodego Ziemniaka.
Producent reklamuje go jako brata whisky.
“Technologie produkcji jednosłodowej whisky i polugaru w pierwszych stadiach są absolutnie identyczne. Obydwa napoje wytwarzane były z dwiema destylacjami w miedzianych aparatach do destylacji. Ale w celu uszlachetnienia smaku whisky poddawana jest wieloletniemu dojrzewaniu w beczkach, zaś polugar bogata szlachta i ziemianie oczyszczali naturalnym białkiem kurzych jaj i węglem, troskliwie zachowując cechę wyjściową surowca – smak i aromat żyta.”
Najlepiej sprawdzić na własnej skórze 🙂
Dostępne są cztery wersje smakowe :
POLUGAR №1 Żyto i Pszenica ; POLUGAR №2 Czosnek i Papryka ; POLUGAR №3 Borodyński z Kminkiem ; POLUGAR №4 Miód i Pieprz
oraz trzy wersje klasyczne
POLUGAR WHEAT ; POLUGAR CLASSIC RYE ; POLUGAR SINGLE MALT RYE
Degustacje zacznę od smakowych wersji, ponieważ ich smaki bardzo mnie intrygują.
Wykonuje drobny test, kilka kropel trunku rozcieram w dłoniach … co owocuje niesamowitym aromatem świeżego, żytniego chleba, który kojarzy mi się z chlebem babci. W przypadku smakowych Polugarów dodatkowo wyczuwalne łagodne nuty czosnku, kminku oraz miodu.
POLUGAR №1 Żyto i Pszenica – produkowany z zacieru żyta i pszenicy, trzykrotny proces destylacji w miedzianych alembikach, oczyszczany przy użyciu naturalnego węgla brzozowego.
AROMAT: aromat zboża
SMAK: bardzo delikatny, rozgrzewający posmak skórki świeżo upieczonego chleba z delikatną nutką słodkości
POSMAK: długi finisz, z mocnym posmakiem chleba i nutami zbóż
POLUGAR №2 Czosnek i Papryka – produkowany z zacieru żyta i pszenicy, trzykrotny proces destylacji w miedzianych alembikach, poddawany dodatkowej destylacji z czosnkiem i ostrą papryką, oczyszczany przy użyciu naturalnego węgla brzozowego.
AROMAT: mocny aromat ostrej papryki oraz upieczonego czosnku
SMAK: w smaku dominuje pieczony czosnek z wyczuwalną nutą ostrej papryki, rozgrzewający smak, przechodzący w posmak skórki chleba
POSMAK: długi finisz z nutami chleba i czosnku, oraz ostrych przypraw
POLUGAR №3 Borodyński z Kminkiem – produkowany jest z destylatu z żyta, do którego przed trzecią destylacją dodaje się kminku i kolendry co daje smak borodyńskiego chleba.
AROMAT: mocno wyczuwalne zioła, suszone przyprawy, bardzo charakterystyczny i wyjątkowy za razem, bogata nuta kminku i czarnego chleba
SMAK: suszone przyprawy korzenne, ciemny chleb z masłem, wyrazista nuta kminku, mocny i zarazem łagodny
POSMAK: delikatne nuty cytrusowe, długi finisz, nuty chleba i ziół
POLUGAR №4 Miód i Pieprz – produkowany z zacieru żyta i pszenicy, trzykrotny proces destylacji w miedzianych alembikach, przed trzecią destylacją dodawany ostry pieprz, oczyszczany przy użyciu naturalnego węgla brzozowego, na samym końcu dodaje się miód
AROMAT: delikatny, z nutą przypraw korzennych, przewaga słodkawego miodu i nuty białego pieprzu, delikatnie owocowy ze zrównoważoną nutą ziół i skórki chleba
SMAK: delikatnie słodkawy z przewagą miodu i chleba, delikatnie korzenny
POSMAK: długi finisz, łagodny, słodkawy, skórka świeżego chleba z miodem
Moim numerem jeden wersji smakowych jest Polugar z czosnkiem i papryką. Ciekawe są nuty czosnku wyczuwalne na każdym etapie degustacji, dzięki temu można go połączyć z różnymi daniami. Nadaje się jako aperitif jak i dodatek do różnych dań kuchni słowiańskiej. Intrygujący jest również Polugar z kminkiem, szczególnie przypadnie do gustu fanom tej przyprawy, gdyż jest bardzo mocno wyczuwalny.
Trzy klasyczne Polugary to prawdziwa gratka dla koneserów. Dzięki dokładnemu przestrzeganiu historycznej receptury z XVIII wieku oraz klasycznej technologii destylacji, mamy tutaj do czynienia ze szlachetnym trunkiem, którego degustacja zachwyci każdego smakosza.
POLUGAR WHEAT – produkowany z zacieru słodowego i niesłodowego ziarna pszenicy, trzykrotny proces destylacji w miedzianych alembikach, po destylacji stosowane jest oczyszczanie przy użyciu świeżego kurzego białka oraz długotrwałe oczyszczanie przy użyciu naturalnego węgla brzozowego.
AROMAT: lekki, delikatny i łagodny. Nuty zbóż z delikatnym, słodkawym aromatem w tle
SMAK: niezwykle łagodny z przewagą białego chleba i lekka nutką kwiatową
POSMAK: długi finisz z wyrazistym posmakiem zbóż i pieczywa
POLUGAR CLASSIC RYE – produkowany z zacieru słodowego i niesłodowego żyta, trzykrotny proces destylacji w miedzianych alembikach, po destylacji stosowane jest oczyszczanie przy użyciu świeżego kurzego białka oraz długotrwałe oczyszczanie przy użyciu naturalnego węgla brzozowego.
AROMAT:domowe wypieki zbożowe, lekko słodkawe z nutą kwiatową
SMAK: łagodny, lekko słodkawy z przeważającą nutą białego chleba, delikatne ziołowe przyprawy
POSMAK: długi finisz, rozgrzewający z mocną nutą chlebową
POLUGAR SINGLE MALT RYE – produkowany z wyselekcjonowanego żyta, trzykrotny proces destylacji w miedzianych alembikach, po drugiej destylacji zostawia się tylko “serce” destylatu, stosowane jest oczyszczanie przy użyciu świeżego kurzego białka oraz długotrwałe oczyszczanie przy użyciu naturalnego węgla brzozowego.
AROMAT: bardzo lekka słodycz miodu i kwiatów, mocna nuta zbożowego pieczywa
SMAK: delikatny smak wypieków, białego chleba z łagodnym posmakiem miodu
POSMAK: długi finisz, rozgrzewający, z mocną nutą żytnich wypieków i chleba