Calvados Domfrontais to rodzaj jabłkowego brandy Calvados wytwarzanego w okolicach miasta Domfront , Dolna Normandia , w północno- zachodniej Francji. Wysoka zawartość gruszek oraz charakterystyczny gruszkowy aromat – to cechy odróżniające ją od standardowych Calvados.
Podczas gdy wszystkie Calvados mogą być wykonane z obydwu jabłka i gruszki, aby kwalifikować się jako Domfrontais mieszanka musi zawierać co najmniej 30 % Perry destylowanej (gruszkowy cydr ). Obszar produkcji Domfrontais obejmuje 115 gmin okolicy Domfront -znacznie mniejszy i bardziej geograficznie określony obszar niż 1550 gmin, które zaliczają się do standardowego Calvados.
Jabłka i gruszki , serce Calvados Domfrontais
Calvados Domfrontais jest wytwarzany z kombinacji jabłek i gruszek . Po wyciśnięciu owoce, te fermentują przez sześć tygodni , po czym osiągają siłę ok. 6 % alkoholu (ABV). Taki cydr oddestylowuje się w opalanych drewnem, miedzianych kotłach, do około 70% zawartości alkoholu. Powstały w ten sposób spirytus leżakuje w beczkach przez co najmniej trzy lata (rok więcej niż standardowe Calvados). Powoduje to stworzenie złożonych smaków i delikatność wyczuwalną w ustach. Poziom alkoholu w gotowym produkcie musi wynosić co najmniej 40%. Wymagana jest również minimalna zawartość alkoholi innych niż etanol i metanol (450 gramów na hl). Rezultatem tego ostatniego wymogu jest zapewnienie, że ” cięższe ” alkohole , które zawierają ważne związki smakowe jak “gruszka”, nie są destylowane z cieczy w poszukiwaniu większej zawartości alkoholu i czystości.
Sady północno-zachodniej Francji (których częścią jest Normandia) to tylko niektóre z najlepszych i najstarszych w Europie. W ich produkcji, od dawna stosowane jabłka i gruszki do produkcji cydru. Destylacja cydru eau-de-vie rozpoczęła się w pełni w XVI wieku. Choć istnieją zapisy sugerujące , że odwiedzający Arabowie przynieśli umiejętności destylacji do tego regionu wiele setek lat wcześniej .
Między XVI a XIX wiekiem popularność jabłkowej brandy rosła. Największy rozkwit przypadł na rok 1860, gdy epidemia Phylloxera doprowadziła do dramatycznych braków wina. W tym czasie, informacja o trunku rozeszła się daleko poza Normandii, i “Calvados” zaczęto produkować w różnych częściach Francji. W 1942 roku, dziesięć powiatów w Normandii i Bretanii otrzymało wyłączne prawa do nazwy Calvados, dając im miano chronionego brandy. Tytuł Calvados Domfrontais został wprowadzony w 1997 r. w uznaniu tego konkretnego stylu bogatych gruszy.
Oficjalne Calvados Domfrontais wg AOC powinien spełniać wiele wymogów w celu ochrony różnorodności i zdrowia lokalnych sadów. Specjalnie dopuszczone do stosowania, ponad 40 odmian jabłoni i 90 odmian gruszy , ze szczególnym naciskiem na lokalne odmiany. W porównaniu do owoców, które zjadamy na co dzień, większość odmian używanych do produkcji Calvados ma wysoką zawartość związków fenolowych i niski poziom kwasowości. Wg prawa zakazane jest sadzenie co najmniej pięciu odmian jabłek ze względu na ich podatność na zaraza ogniowa (choroba zakaźna sad owocowy ). Charakterystyczny, gruszkowy styl Domfrontais także chroniony jest w przepisach. Gwarantuje to warunek, że każdy sad produkcji Calvados Domfrontais musi się składać z co najmniej z 15% grusz. W przypadku 2016 zbiorów to minimum wzrosło do 25%.
Calvados Domfrontais stanowi jedynie niewielką część całkowitej produkcji Calvados, ale jest wysoko cenione dzięki swoim różnorodnym smakom. Jest to jedna z dwóch podkategorii Calvados, druga to Calvados Pays d’ Auge.
Te ciekawe trunki dostępne są w Salonie ELUXO http://eluxo.pl/31-calvados
Dostępna jest również perełka – Calvados Domfrontais Lauriston 1963, który można znaleźć tutaj: http://eluxo.pl/calvados/4308-calvados-domfrontains-lauriston-1963.html