Prosecco pokochali ludzie na całym świecie nie tylko z uwagi na przystępną cenę, ale także przyjemny smak. Warto przyjrzeć się nieco bliżej jednemu z najpopularniejszych win musujących, odpowiednich na każdą okazję. Poznajcie kilka faktów, których prawdopodobnie nie wiedzieliście o Prosecco.
1. Włoskie pochodzenie
Pierwsze Prosecco zostało wyprodukowane we wiosce…Prosecco, na przedmieściach włoskiego Triestu. Niegdyś można je było produkować w dowolnym miejscu, ale obecnie nazwa Prosecco jest zastrzeżona i można je produkować tylko w regionie Veneto we Włoszech. Musujące wino powstaje na dwudziestu tysiącach hektarach winnic znajdujących się w miastach takich Treviso, Padwa, Wenecja, Vicenza, Belluno, Pordenone, Gorizia, Triest i Udine.
2. Odmiany winogron
Chociaż Prosecco produkowane jest z białych winogron odmiany Glera, to w jego składzie mogą znaleźć się także inne, m.in. Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio czy Pinot Noir. Nie mogą one jednak stanowić więcej niż 15% składu.
3. Różne rodzaje bąbelków
Można wyróżnić trzy odmiany Prosecco z uwagi na jego musujący charakter. Spumante to te najbardziej musujące, a frizzante – tradycyjne i lekko musujące. Istnieje jeszcze trzecia odmiana – tranquillo, czyli Prosecco pozbawione bąbelków.
4. Szampan czy nie?
Prosecco, chociaż potocznie nazywane szampanem, technicznie nim nie jest. Nazwa szampan zarezerwowana jest tylko dla win musujących pochodzących z Francji, z regionu Szampanii. Różnica między szampanem, a Prosecco widoczna jest także w procesie produkcji. Szampan fermentowany jest metodą tradycyjną, gdzie do drugiej fermentacji dochodzi w butelce. W przypadku Prosecco druga fermentacja przeprowadzana jest w kadziach.
5. Odrobina słodyczy
Prosecco występuje w czterech rodzajach smakowych: brut, extra-dry, dry i demi-sec. Odmiana extra-dry nie oznacza jednak wina wytrawnego w dodatkowym stopniu. Jest na odwrót – extra-dry ma w sobie odrobinę słodyczy i z tego powodu możemy zaklasyfikować je pomiędzy półwytrawnym, a półsłodkim.
By samemu się przekonać, dlaczego Prosecco ma tylu fanów, zapraszamy do Salonu Alkoholi ELUXO KLIKNIJ