Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY
WHISKY

WHISKY

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli irlandzcy mnisi w leczniczych celach. Woda życia z łac. ‘aqua vitae’, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Dopiero przywieziona przez zakonników receptura na tereny Szkocji, została udoskonalana pod kątem smakowym i jakościowym, usprawniono proces produkcji złotego trunku, a dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęła być produkowana w innych krajach i stała się najpopularniejszym wysokoprocentowym alkoholem na świecie.

Ewolucja nazwy

Nazwa whisky przeszła długą drogę do obecnego brzmienia. Łacińskie ‘aqua vitae’ w tłumaczeniu na język gaelicki dawało ‘uisge beatha’. Z czasem jednak zaczęto nazwę przeinaczać, początkowo na ‘uiskie’, potem na ‘usky’, by ostatecznie złocisty trunek przyjął znaną współcześnie nazwę ‘whisky’. Zapis ‘whisky’ i ‘whiskey’ jest geograficznym rozróżnieniem. Destylowany potrójnie złoty trunek z Irlandii oraz ze Stanów Zjednoczonych zapisuje się w formie whiskey, kiedy szkocka określana jest terminem whisky.

Typologia whisky

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie, przy zastosowaniu różnych metod produkcji i utrzymaniu określonych standardów jakości. Stąd istotną klasyfikacją jest podział ze względu na kraj pochodzenia. Whisky produkuje się w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Japonii i Kanadzie, a także w krajach dotąd nie związanych kulturowo z whisky jak Indie oraz Polska.
Najbardziej rozpowszechnioną na świecie whisky jest scotch whisky produkowana ze 100% słodu jęczmiennego, dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Whisky szkocka dostępna jest w kilku rodzajach, m.in. whisky słodowa (malt whisky) wytwarzana najbardziej tradycyjnymi metodami jak przez średniowiecznych mnichów w procesie zacierania, fermentacji, destylacji i dojrzewania. Najbardziej docenianym przez koneserów gatunkiem jest single malt whisky produkowana z jednego rodzaju słodu, pochodząca z jednej destylarni, jednak finalnie z różnych beczek oraz odmiennych roczników. Dostępna jest także whisky zbożowa (grain whisky) powstała po tym jak Aeneasa Coffey wynalazł maszynę do destylacji ciągłej. Pozwoliło to na rozpoczęcie przemysłowej produkcji destylatu na bazie dowolnych zbóż, bez konieczności ich słodowania. To grain whisky w głównej mierze przyczyniła się do ekspansji złotego trunku na świecie. Na rynku alkoholi dostępne są również whisky kupażowane (blended), czyli mieszanki whisky słodowej ze zbożowymi np. marka Johny Walker. Najpopularniejsze gatunku szkockiej to Johnnie Walker, Ballantine's, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Grant's, Laphroaig, the Balvenie,, Ardbeg, Glenmorangie oraz Glenfiddich.
Irlandia słynie z najszlachetniejszych i najbardziej cenionych przez koneserów gatunków whisky, produkowanych wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowym beczkach przez co najmniej trzy lata. Słód suszony bez użycia torfu pozwala uzyskać destylat gładki i łagodniejszy w smaku w porównaniu do szkockiego. Typowym dla Irlandii gatunkiem whiskey jest uzyskiwana z mieszanki słodu i jęczmienia single pot still whiskey. Znane irlandzkie marki whiskey to Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy. północnoirlandzki Bushmills oraz Kilbeggan uznawany za najstarszą destylarnię whiskey na świecie.
Amerykańskie whiskey produkowane są nie tylko ze słodu jęczmiennego i jęczmienia, na skutek nałożonych przez rząd federalny w XVIII w. wysokich podatków wielu małych producentów zdecydowała się na destylację alkoholu z ziaren kukurydzy, w ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych trunków w Stanach Zjednoczonych - bourbon, od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. W ten sam sposób powstała również Tenenssee Whiskey znana pod popularną marką Jack Daniel’s.
Japońska whisky wytwarzana jest od 1924 roku tymi samymi metodami produkcji jak szkocka. Destylowana jest dwukrotnie z użyciem torfu do suszenia słodu jęczmiennego. Jej popularność cały czas rośnie, mimo, że Japonia nie posiada wielowiekowej tradycji w zakresie wytwarzania złocistego trunku. Do popularnych marek należą Nikka i Yamazaki (Suntory). Japonia znana jest z produkcji z dużej ilości blendów, whisky wchodzące w skład mieszanek pochodzą z jednej destylarni. Pozwala to stwierdzić, że Japończycy wytwarzają bardzo zróżnicowaną whisky.

Głębia smaku pochodzi z ziemi, powietrza, wody i ognia

Według znawców na smak whisky wpływa jakość, pochodzenie i proporcje składników takich jak ziemia, powietrze, woda i ogień. Jakość podłoże, w którym rośnie jęczmień, pszenica, owies czy kukurydza oraz wydobywany z ziemi torf w głównej mierze wpływa na ostateczny charakter i bogactwo otrzymanego destylatu. Beczki wytwarzane są z drewna dębowego, a dąb jak wiadomo rośnie w ziemi. Czyste, nadmorskie powietrze zawierające duża ilość jodu, owiewając leżakujące beczki z destylatem nadając im specyficzny smak. Zacier uzyskany przez zmieszanie słodu jęczmiennego z krystaliczną wodą z potoku przepływającego przez szkockie wrzosowiska, nadaje whisky słodki, kwiatowy aromat. Z kolei dymny i ziemisty posmak whisky zyskuje przez suszenie zesłodowanego jęczmienia nad żarzącym się torfem.

Aktywne filtry

Indeks: MP_LE1

Blanton’s Single Barrel 2019 M&P Festival

(0)
Niezwykle popularna, limitowana edycja z 2019 roku, z charakterystyczną, ciemnoniebieską etykietą.  Zestawiony z beczek ze środkowych pięter magazynu H, o dość dużym wpływie drewna na destylat. 
Cena 8 500,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: DW_002

Fettercairn 28 YO

(0)
Fettercairn 28 YO, to trunek polecany osobom, które cenią sobie wyjątkowe doznania smakowe, a niekoniecznie pragną korzystać z oferty dostępnych na rynku single malt w wersji tradycyjnej. To wspaniały alkohol, który nigdy nie cieszył się zbytnią popularnością wśród koneserów whisky i skierowany jest raczej dla klientów poszukujących specyficznego bukietu...
Cena 4 199,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_393849

GLENDRONACH 1993 Vintage

(0)
Glendronach Master Vintage 1993 składa się z beczek z sherry Oloroso i Pedro Ximenez wypełnionych wyłącznie w 1993 roku. 
Cena 3 999,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: EC_L01

The Balvenie 25 yo Rare Marriages 48% 0,7l

(0)
The Balvenie 25YO to whisky o wyjątkowej głębi. Ten idealny balans tworzy najbardziej eleganckie ekspresje owocowe. W doskonałym mariażu whisky, Malt Master David C. Stewart MBE łączy ze sobą poszczególne beczki. W wyniku tego połączenia powstaje niezwykła whisky o najbardziej złożonym i jednocześnie zbalansowanym wyrazie, która daje świadectwo sztuce i...
Cena 3 299,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_007

Benriach 1991 (cask 6898 )

(0)
Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować! Na życzenie sprowadzamy rocznikowe trunki z ostatnich 100 lat. Prosimy o potwierdzenie dostępności produktu.
Cena 2 519,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CI_003

Glendalough 25YO

(0)
Glendalough 25 yo, to doskonała propozycja dla każdej osoby, która poszukuje 24-letniej whisky. Jej unikatowy smak, zrównoważony bukiet aromatów oraz wspaniała kompozycja, gwarantują niezapomniane doznania bez względu na porę roku, w której spożywa się ten rodzaj alkoholu. Proponowana przez nas whisky zaskakuje swoim niezwykle bogatym profilem smakowo –...
Cena 2 162,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: TT_01

Mystery Box z TikToka 2000 zł EDYCJA ŚWIĄTECZNA

(0)
Dlaczego Mystery Box - bo to zestaw alkoholi , które wybieramy za Ciebie. Dlaczego z TikToka - bo po publikacji krótkiego filmiku, który był odpowiedzią na komentarz "Jaki super kanał , zrobi mi Pani Mystery boxa czystych wódek do 600 zł ???" i osiągnięciu 1 300 000 wyświetleń. W każdym świątecznym boxie znajdzie się słodki upominek.
Cena 2 000,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: TH_7293

GLENFARCLAS 2002 SINGLE CASK NO.3314 0,7L 55,1%

(0)
Glenfarclas 2002, butelkowany pod koniec 2020 roku. Whisky pochodzi z beczki typu hogshead, 1st fill Oloroso, z której udało się uzyskać 305 numerowanych butelek. Naturalna moc whisky to 55,1%. Ta wyjątkowa beczka posiada nie tylko niezwykle intensywną, ciemną barwę, ale i przebogatą paletę aromatów. Rodzynki, śliwki, daktyle, figi, espresso, cynamon,...
Cena 1 999,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: EC_82930

JOHNNIE WALKER BLUE LABEL CHINESE NEW YEAR OF RABBIT 40%

(0)
Oszałamiająco żywy projekt, stworzony przez jedną z najzdolniejszych młodych projektantek mody- Angel Chen. Przedstawia dynamiczną, nowoczesną interpretację żywiołowego królika. Królik, symbolizujący miłosierdzie, elegancję i piękno, oznacza długowieczność w tradycyjnej kulturze azjatyckiej.
Cena 1 499,00 zł
Więcej
Dostępny