Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WÓDKA
Wódka

WÓDKA

Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły jako środek medyczny, któremu przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne i przedłużające życie. Jednak zacznijmy od początku, skąd pomysł na ich produkcję? Źródła donoszą, że do szesnastego wieku jako lek był traktowany spirytus. Trwało to do momentu aż do destylacji alkoholu użyto zboża. Jego łatwa dostępność spowodowała, że trunki zaczęto produkowano w większych ilościach, więc część z nich przeznaczano do konsumpcji. Przez kolejne lata każdy kraj używając swoich zasobów naturalnych wytworzył swój unikatowy rodzaj wódki. I tak w Szkocji i Irlandii używając słodu jęczmiennego produkowano szkocką whisky, w Anglii z różnych rodzajów zbóż robiono gin, w Holandii genever, a w krajach skandynawskich aquavit. W Polsce rozpoczęto produkcję pierwszej gorzałki, czyli okowity.

Jak powstaje wódka?

Wódka jest produkowana poprzez zmieszanie spirytusu z wodą. Do jego produkcji można użyć każdej rośliny bogatej w skrobię i cukry proste. Najczęściej są to zboża, jednak możliwe jest także wytworzenie go z ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, czy też winogron. Produkcja wódki ma swój początek w gorzelni, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania 8% roztworu, który następnie jest poddany destylacji do mocy 85-90%. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, czyli usunięcie nieprzyjemnego smaku. Tak otrzymamy 96% spirytus wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co finalnie daje lekko zbożowy posmak. Dodatkowo, przy produkcji wódki wysokogatunkowej przeprowadza się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na koniec spirytus rozcieńcza się wodą do 40%, a wódkę rozlewa się do butelek.

Rodzaje wódki

W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75 % alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wódki czyste dzieli się dodatkowo na zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze z nich czyli premium. Oznacza to nic innego jak zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Najczystsze są oczywiście trunki premium. Wódki gatunkowe są aromatyzowane ziołami lub owocami. Wytwarza się je ze zbożowych, owocowych i winnych spirytusów. Czasami do wódki gatunkowej dodaje się także nalewy, destylaty czy moszcz, a niekiedy sztuczne zapachy. Wśród nich wyróżnia się wódki: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.

Aktywne filtry

Indeks: PS_9384

Złota

(0)
Złota to wódka wytwarzana ze starannie wyselekcjonowanej odmiany ziemniaków, uprawianych na żyznych glebach Podlasia. 
Cena 39,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: OS_001

Żurówka - wódka o smaku żuru śląskiego 40% 500 ml

(0)
Wódka z żuru śląskiego. Fermentacja mąki żytniej, destylacja w małej kolumnie, krótki proces starzenia. Mamy tu zapach czosnku, cebuli, zakwasu. W smaku żurek, ze śmietaną. W finiszu jeszcze biała kiełbaska i dużo czosnku oraz… czarna porzeczka. Długo pozostaje w ustach smak żurku. 
Cena 79,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: KO_8

ZBOŻOWA NATURALNA 0,5l 40%

(0)
Zbożowa naturalna 0,5l 40%, to wyrafinowany trunek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza Matce Naturze. Do produkcji tej oryginalnej, manufakturowej wódki użyto starannie wyselekcjonowanego zbożowego spirytusu, w 100% wytwarzanego z polskich odmian żyta i krystalicznej, czystej wody.
Cena 55,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: WR_22

Zajenbisty Bimber 0,5l

(0)
Wysokoprocentowy trunek, o lekko owocowym smaku.  Wysokoprocentowy napój spirytusowy, o lekko owocowym aromacie i kompozycji smakowej przybliżającej smak wytwarzanego w warunkach domowych, tradycyjnego bimbru.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_138

Yeni Raki 45% 0,7l

(0)
Yeni Raki jest narodową wódką turecką. Wytwarzana jest z winogron, a swój aromat zawdzięcza anyżowi. Tradycyjnie poddawana była destylacji w alembikach, jednak dziś, przy masowej produkcji destylowana jest przy wykorzystaniu metody kolumnowej. Dzięki temu, że zawiera anyż podobna jest do Ouzo oraz Araku.
Cena 105,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: WT_27390

Wódka Łowczy

(0)
Wódka Łowczy to połączenie destylatów z ziemniaka oraz grochu. Wyjątkowa mieszanka o mocy 41,4 % zapewnia delikatny, łagodny smak z wyraźnymi nutami roślin strączkowych.  Łowczy to synonim niezwykłej podróży po Polsce oraz kwintesencja najlepszych polskich surowców.
Cena 159,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MV_0022a

Wódka U'LUVKA 1L 40%

(0)
U'LUVKA wódka produkowana jest z polskiego jęczmienia, żyta i pszenicy. Poddawana zostaje procesowi destylacji w małych partiach.
Cena 239,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CI_3922

Wódka Stolichnaya Elit 0,7l w kartoniku

(0)
Stolichnaya Elit to wódka segmentu premium, wytwarzana w najnowocześniejszej fabryce w Rydze. Trzykrotnie filtrowana w temperaturze minimalnej -18 stopni . Dzięki tej metodzie usunięte zostają wszystkie nieczystości.
Cena 199,00 zł
Więcej
Dostępny