Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WINO MUSUJĄCE
Lekkie, orzeźwiające, beztroskie i doskonałe w smaku. Można podawać je do wszystkich potraw.

WINO MUSUJĄCE

Lekkie, orzeźwiające, beztroskie i doskonałe w smaku. Można podawać je do wszystkich potraw. Idealnie sprawdzi się zarówno w roli aperitifu, serwowane w czystej postaci czy też pomieszane z owocowym likierem. Mowa o winie musującym, zazwyczaj lekkim i łagodnym w smaku. Wszystko zależy jednak od stopnia wytrawności, aromatu i intensywności. Dla przykładu Fragolino Rosso to czerwone półsłodkie wino z Piemontu o głęboki aromacie truskawek. Po przeciwległej stronie znajduje się Perla di Vitigno – eleganckie, włoskie i w pełni wytrawne białe wino o aromacie cytrusów.

Historia win musujących jest długa. Za powszechnie obowiązującą datę jego powstania uważa się XVII wiek. Wielu twierdzi, że narodziło się ono dzięki mnichowi, benedyktynowi – Dom Perignon, który wynalazł metodę długiej fermentacji wina w butelkach. Podobno prowadził badania nad tajnikami wtórnej fermentacji, która zwracała na siebie uwagę rozsadzając butelki. Kolejna wersja historii głosi, że wino musujące zostało wynalezione przez angielskiego uczonego Christophera Merreta w Londynie. W 1662 roku, czyli aż sześć lat przed przybyciem Dom Perignona do Szampanii, podczas jednego z wykładów zaprezentował powód, przez który wino rozsadza butelki i wynalazł sposób na okiełznanie ciśnienia – używanie grubszych butelek. Dowiódł także, że perlistość można wywołać w każdym winie poprzez wtórną fermentację z dodatkiem cukru lub melasy. Ze względu na skomplikowane metody produkcji i konieczność butelkowania wina musującego było ono bardzo drogie i aż do końca XIX w. stanowiło trunek dostępny tylko dla nielicznych i elitarnych kręgów społecznych. Dopiero ulepszenie sposóbu butelkowania spowodowało wzrost popytu na wino musujące.

Wyróżnia się wiele rodzajów win musujących. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście wywodzący się z Szampanii szampan. Powstaje on w północno – wschodniej Francji w dorzeczu Marny. Uprawia się tam tylko trzy rodzaje winogron - pinot noir, pinot meunier i chardonnay, z których wytwarza się szampana. Drugim popularnym rodzajem wina musującego jest cava, czyli hiszpańskie wino musujące, wyrabiane tradycyjną metodą. Może być białe albo różowe. Produkowane jest z katalońskich odmian owoców: xarel-lo, parellada i macabeo. Włoskim odpowiednikiem wina musującego jest produkowane w Piemoncie Asti. Wytwarza się je z odmiany winogron moscato bianco. Wino zawsze ma słodki smak, a jego moc waha się od 7 do 9,5%. Przez wielu uważane jest za najlepsze wino musujące na świecie. Do czwartej kategorii należy wino Prosecco. Tą kultową już nazwą określane są białe, włoskie wina wytwarzane w regionie Veneto.

Dawniej wina musujące były postrzegane jako elitarne, a w ich towarzystwie świętowano ważne wydarzenia. Było to spowodowane zarówno sposobem ich produkcji, jak i efektownym momentem wystrzeliwania korka i świetnie wyglądającymi bąbelkami w kieliszkach. Wino musujące powinno podawać się w temperaturze 6 – 9°C, schłodzone przez co najmniej 20 minut w kubełku z lodem lub w lodówce.

Aktywne filtry

Prosecco Imperativo Extra Dry

(0)
Prosecco Imperativo to półwytrawne wino o jasno słomkowym kolorze z eleganckimi bąbelkami. Bukiet pełen aromatów miodu, kwiatów oraz jabłek. W smaku delikatne, odpowiednio zbalansowane.
Cena 49,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_02933

Torresella Prosecco Extra Dry

(0)
Wino o słomkowo żółtym kolorze. W smaku świeże i idealnie zrównoważone, z delikatnym aromatem zielonych jabłek i białych kwiatów. Smak spokojny, ale bardzo świeży. Wyczuwalne nuty gruszek, jabłek i cytrusów. Podawać w temperaturze 6-8°C. Idealne jako aperitif, dodatek do słonych przekąsek, a także kruchych ciasteczek i świeżych owoców.
Cena 57,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_005

Bach CAVA Brut Nature

(0)
Blado-słomkowy kolor oraz trwałe bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek,cytryn oraz ananasa. Świeże, dobrze zrównoważone o lekkiej kwasowości.
Cena 49,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_007

Gran Bach CAVA Brut Nature

(0)
Świetlisty, blado-słomkowy kolor oraz trwałe drobne bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek, owoców cytrusowych i migdałów. Wyczuwalne nuty miodu I chleba tostowego. Przyjemne, dobrze zbudowane o lekkiej kwasowości.
Cena 62,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_8292

Amodo Prosecco Extra Dry

(0)
Prosecco idealne, aby obrócić każdy moment w celebrację. Blado żółty, słomkowy kolor. Aromaty kwiatowe i owocowe. Trwałe bąbelki zakończone delikatnym mineralnym finiszem.
Cena 38,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_9381

Cuvee ANNA BDB BRUT DUOPACK + 2 kieliszki

(0)
Elegancki zestaw zawierający 2 butelki i 2 kieliszki. Wino musujące o żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Orzeźwiający charakter, który dopełniają aromaty cytrusów z nutami tropikalnych owoców. Na podniebieniu kremowe, pełne, kompletne.
Cena 241,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: DW_01933

Novapalma Prosecco

(0)
Piękny słomkowy kolor, świeży, owocowy smak. Orzeźwiające. Idealne jako aperitif lub do lekkich posiłków. Piękny słomkowy kolor, świeży, owocowy smak. Orzeźwiające. Idealne jako aperitif lub do lekkich posiłków. 
Cena 79,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: DW_27362

CAVA PALAU SEMI SECO

(0)
Musujące półwytrawne wino hiszpańskie o aromatach świeżych owoców przemieszanych z nutami drożdży i chleba. W ustach lekko słodkie, świeże, eleganckie.
Cena 46,00 zł
Więcej
Dostępny