Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY REGION SPEYSIDE
Speyside- region whisky

WHISKY REGION SPEYSIDE

Whisky region Speyside

Whisky szkocka pochodząca z regionu Speyside charakteryzuje się największą słodyczą. Mimo niewielkiego terytorium tego regionu zlokalizowane jest tutaj około pięćdziesiąt zakładów, stanowiąc ponad połowę destylarni whisky słodowej w całej Szkocji. Ze Speyside pochodzą również najszlachetniejsze odmiany whisky szkockiej.

Charakterystyka regionu i wpływ panujących warunków na produkowaną whisky

Niewielki region Speyside z uwagi na bardziej łagodny klimat nizinny został wydzielony ze znacznie większego obszaru Highlands, dlatego na butelkach niektórych trunków jak Glenfarclas nadal widnieje nazwa ‘Highland Malt’. Speyside leży w północno-wschodniej Szkocji, tuż nad rzeką Spey, między Elgin i Dufftown. Występujący tam klimat i obecność niezwykle miękkiej wody z dostępnych źródeł sprawia, że produkowana whisky z regionu Speyside uwodzi swą delikatnością i słodyczą. Miało to również decydujące znaczenie dla zlokalizowania w tym miejscu dużej ilości destylarni. Zawartość dużej ilości estrów w destylatach wytwarzanych w regionie Speyside sprawia, że w otrzymanej whisky można wyczuć nuty jabłka, gruszek, goździków, lemoniady, bananów, a także fiołków. Słód jęczmienny zazwyczaj jest lekko opalany torfem.
Niegdyś umiejscowione w Speyside destylarnie znane były z produkcji whisky leżakującej w beczkach po sherry, jednak z uwagi na zbyt małe ich ilości zaczęto zmieniać wieloletnią tradycję. Destylarnia znana z ortodoksyjnego podejścia - Maccallan wypuściła linię Fine Oak w której destylaty leżakowały zarówno w dębowych beczkach po sherry jak i po bourbonie, zamknięto pewien etap w historii whisky z regionu Speyside. Niektóre destylarnie w niewielkich ilościach uwyają torfu do opalania słodu.

Produkcja whisky single malt w regionie Speyside

Region Speyside od zawsze kojarzył się z produkcją whisky szkockiej single malt, nie bez powodu zlokalizowane jest tutaj najwięcej destylarni. Tutaj umiejscowionych jest wielu renomowanych wytwórców, którzy swoją renomę wypracowali wytrwałą, ciężką pracą.
 Walory smakowe whisky z regionu Speyside sprawiają, że te charakterystyczne w smaku i delikatne w swej słodyczy trunki są wprost idealne dla początkujących, miłośników złocistego trunku jak i koneserów dojrzałej whisky. Nie stosowanie w produkcji whisky torfu wpływa w dużej mierze na jej smak, a uzyskana gładkość, łagodność i dobrze zbilansowana całość nadaje jej znacznie bardziej wyrazistego charakteru niż może się pochwalić whiskey irlandzka.
Niektóre destylarnie jak Mortlach i Inchgover produkują znacznie cięższą w smaku whisky znacznie bardziej kojarzącą się z obszarem Highlands aniżeli Speyside. Ponadto kilka destylarni w procesie wytwarzania whisky stosuje torf należą do nich Benriach, Glenfiddich, Benromach, Tomintoul.

Najbardziej znane destylarnie i wiodące marki

Wśród najbardziej znanych destylarni i marek produkujących whisky single malt w  regionie Speyside można wymienić:
    • Aberlour - założona w 1879 w Charlestown-of-Aberlour,
    • Balvenie - założona w 1892 roku w Dufftown przez Williama Granta, właściciela Glenfiddich-,
    • Glenfiddich - założona przez Williama Granta, dojrzewa po kubańskim rumie, bourbonie i sherry z Hiszpanii,
    • Glenfarclas - założona w 1836 roku w Ballindollach, u wzgórza Ben Rinnes,  produkcja tego trunku stanowi 1/3 sprzedawanych na całym świecie whisky single malt,
    • The Macallan - założona w 1824 roku w Craigellachie, uważana za najlepszą whisky z Speysides,
    •  Glenlivet- założona w 1824 roku w Ballindalloch, na wrzosowiskach Minmore ,
    •  Glendronach – założona w Aberdeenshire, po 7 latach zawieszenia produkcji, została ponownie otwarta 14 maja 2002,
Inne destylarnie z regionu Speyside to BenRiach, Caperdonich, Ardmore,, Benromach, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant,Glen Moray,  Glenallachie, Glenburgie, Glenrothes,  Imperial, Knockando, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.

Aktywne filtry

Indeks: AK_329

Mortlach 15YO

(0)
Mortlach 15yo komponowany jest z minimum 15-letnich destylatów starzonych w ponownie napełnianych beczkach po sherry. 
Cena 430,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_3872

Aerstone 10 Years Land Cask

(0)
Aerstone stworzył dwie, 10-letnie whisky, które oddają hołd przeciwstawnym sobie żywiołom - ziemi oraz wodzie. Aerstone 10YO Land Cask dojrzewał dekadę w magazynach w głębi kraju. Jego dymny i nieco ziemisty charakter to efekt zastosowania torfu Highland, który nadaje whisky słodki i wędzony profil.
Cena 178,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_266542

Aerstone 10 Years Sea Cask

(0)
AERSTONE STWORZYŁ DWIE, 10-LETNIE WHISKY, KTÓRE ODDAJĄ HOŁD PRZECIWSTAWNYM SOBIE ŻYWIOŁOM - ZIEMI ORAZ WODZIE. Aerstone 10YO Sea Cask jest zdecydowanie subtelniejszym i bardziej łagodnym wydaniem z tego rodzeństwa. Dojrzewa w nadmorskich magazynach w Ayrshire, historycznym hrabstwie w południowo-zachodniej Szkocji.
Cena 178,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: EC_1625

BenRiach The Original Ten 10 Years Of Age

(0)
“The Original Ten” to nowe (od 2020r.) wydanie whisky otwierającej portfolio destylarni Benriach. Destylat dojrzewa co najmniej 10 lat w beczkach po bourbonie, sherry oraz świeżych beczkach, które wcześniej nie miały kontaktu z innym alkoholem (virgin oak).
Cena 198,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: EC_3849

BenRiach The Smoky Ten Single Malt Whisky

(0)
Po 10 latach spędzonych w beczkach po bourbonie whisky zachwyca intensywnością aromatów palonego torfu oraz wonnymi nutami miodu, owoców i delikatnej dębiny. W ustach urzekający posmak torfu, palonego drewna, przechodzący następnie w złożoną mieszankę smaków, w której wyczuwamy owoce, miód wrzosowy, orzechy, dębinę i przyprawy. 
Cena 239,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: EC_1830

BenRiach The Twelve

(0)
Wprowadzony na rynek w 2020 roku jako część nowej podstawowej gamy single maltów BenRiach. Trzy beczki dojrzewały przez co najmniej dwanaście lat w beczkach po sherry, beczkach po bourbonie i beczkach po porto. Whisky z każdej beczki jest następnie fachowo mieszana, aby stworzyć zrównoważony, bogaty w sherry single malt. 
Cena 259,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: AK_003

Benromach 10YO 43% 0,7 L

(0)
Benromach 10 YO 43% 0,7 L jest doskonałym trunkiem dla koneserów poszukujących wyjątkowych doznań smakowych. To whisky, która zadebiutowała po raz pierwszy w 2004 roku. Jest to replika klasycznego speyside’a z lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. 
Cena 249,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: AK_005

Benromach 15YO 43% 0,7 L

(0)
Benromach 15 YO 43% 0,7L, to stosunkowo młody alkohol, pochodzący z najmniejszej gorzelni w okręgu Speyside. Proponowany przez nas trunek wyróżnia się bardzo bogatym smakiem i wyrazistym, ale zrównoważonym aromatem. To whisky, która idealnie oddaje styl Single Malt, pochodzący z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. 
Cena 375,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: AK_009

Benromach Organic 2011 43% 0,7 L

(0)
Benromach Organic 2011 43% 0,7 L, to wyrafinowany trunek, który narodził się w czasie głębokiego kryzysu, jaki dosięgnął sektor zajmujący się produkcją szkockiej whisky. Wtedy też zakończyła się historia małej i wydajnej destylarni, z której pochodzi ta whisky. Destylarnia oficjalnie przestała istnieć w 1983 roku.
Cena 219,00 zł
Więcej
Dostępny