Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY REGION HIGHLAND
Highland- region whisky

WHISKY REGION HIGHLAND

Whisky z regionu Highland

Highlands to największy region w Szkocji, whisky produkowana jest na obszarze powyżej Edynburga i Glasgow. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne region Highlands dzieli się na kilka podregionów.

Charakterystyka regionu Highland

  • Region Highlands dzieli się na kilka podregionów: Highlands północne, południowe, wschodnie i zachodnie. Ten największy obszar produkcji whisky w Szkocji cechuje się dużą rozpiętością geograficzną, mający duży wpływ na produkowaną i leżakującą tam whisky.  Obszar produkcji whisky rozciąga się od Thurso na Północnym Wschodzie Szkocji ( miejsce produkcji Wolfburn) po należące kiedyś do regionu Lowlands Glengoyne w okolicy Glasgow
  • Do regionu Highlands klasyfikuje się również whisky pochodzące z okolicznych wysp, nie dotyczy to wyspy Islay, która stanowi oddzielny region w produkcji whisky. Do regionu Highlands przynależą whisky wytwarzane na wyspach Jura (Jura), Lewis (Abhainn Dearg), Skye (Talisker), Arran (Arran),  Orkney (Highland Park).


Cechy whisky z regionu Highland

Region Highland obfituje w największą ilość działających destylarni, ze względu na zróżnicowane warunki klimatu whisky regionu Highland zdecydowanie różnią się miedzy sobą. Whisky szkockie z regionu Hihgland w smaku są dość łagodne z finiszem od wytrawanego po słodki, charakteryzują się odmiennymi posmakami i aromatami bzu, wrzosów, miodu czy korzeni.
W regionie Highlands produkowane są na ogół delikatne whisky, oleiste, pikantne, z niewielkimi akcentami torfowego dymu m.in. Deanston, Loch Lomond, Glengoyne. Whisky z podregionu zachodniego Highland posiadają w smaku mniej kwiatowej lekkości, produkowany tam trunek jest łagodny i dobrze zrównoważony, jest to najmniejszy podregion Highland – znane marki Ben Nevis, Talikser, Oban. Północny obszar Highland jest bardziej różnorodny pod kątem smaku, produkowana na tym obszarze whisky jest delikatna w smaku, o bardzo dużej skali aromatów od wytrawanych przez owocowe po słodkie np. Highland Park, Old Pulteney. Wschodnie Highand obejmują destylarnie zlokalizowane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego dlatego whisky stamtąd pochodzące cechują się posmakiem dobrze zbudowanym, jak również słodkim i łagodnym z wytrawnym finiszem. W części centralnej Highland można zakupić odrobinę słodsze whisky single malt niż z podregionów.
Whisky z okolicznych wysp Jura, Lewis, Skye, Arran, Orkney cechują się nadmorskim charakterem stanowiąc specyficzny region produkcji złocistego trunku.

Destylarnie z regionu Highland

W czasach kiedy na whisky nałożone zostały wysokie podatki, akcyza wielu gorzelników uciekło na tereny wyżyny, gdzie trudnili się nielegalnym pędzeniem  alkoholu tzw. księżycówki, ponadto notorycznie uciekali przed płaceniem poborcom podatków. Obecnie ówczesne nielegalne destylarnie to dzisiaj prężnie rozwijające się, nowoczesny zakłady produkcyjne, które jednak nie zapominają o tym przestępczym okresie w historii swej działalności.

  • Wśród większości zakładów produkujących typową whisky znajdują się również miejsca wytwarzające inną whisky niż inne z regionu. Destylarnia Glenmorangie, produkuje whisky Highland w smukłym i wysokim alembikom, dlatego whisky ta jest bardzo gładka i dość delikatna w smaku.. Z kolei Edradour oraz Tomatin posiadają w ofercie whisky bardziej owocowe, porównywalne z whisky z regionu Speyside. Whisky Talisker z wyspy Skye, dzięki dość wysokiemu zatorfieniu, równie dobrze mógłby pochodzić z zakładów mieszczących się na wyspie Islay. Whisky pochodzące z destylarni leżących na wybrzeżu może posiadać aromaty morskiej bryzy.
  • Najważniejsze destylarnie z Highland to Aberfeldy założona w 1986, produkuje takie marki whisky jak Aberfeldy,  Perth and Kinross (Midlands). Obecnie większość destylatów trafia jako składnik whisky blended, zaledwie niewielka cześć przeznaczona jest na whisky single malt. W zakładzie nadal używa się tradycyjnych drewnianych kadzi fermentacyjnych (w Macallan wykorzystuje się kadzie ze stali nierdzewnej oraz unika się nowoczesnych urządzeń cyfrowych, dlatego proces produkcji whisky przebiega bardzo wolno. Whisky tam wytwarzana jest głównie oparta na umiejętnościach i doświadczeniu ludzi tam zatrudnionych.
  • Innymi znanymi destylarniami z Highland są Ben Nevis założona  w 1825 roku w zachodnim Highlands-  Fort William, Dalmore  założona w 1839 roku w Alness, destylarnia mieści się na zarośniętym zboczu góry i nie jest to przypadkowe miejsce, rzeka Alness służyła bowiem do transportu whisky. Legenda głosi, że jeden z ówczesnych właścicieli destylarni, członek klanu Mckenzi uratował króla Aleksandra III przed rozwścieczonym jelenie, przebijając go włócznią, król na znak wdzięczności zgodził się na umieszczenie głowy jelenia w herbie klanu.
  • Destylarnia Glengoyne założona w 1833 roku, położona w jednym z piękniejszych szkockich miejsc, w pobliżu znajduje się wodospad Campsie i granatowe jezioro Loch Lomond. Whisky Glengoyne to ewenement w szkockiej tradycji produkcji whisky. Destylacja odbywa się na terenie Highlands, natomiast leżakowanie w magazynach po drugiej stronie szosy- już na terenie Lowlands. Do wytwarzania whisky stosuje się jęczmień szkockiej odmiany Concerto, nie używa się torfu, tylko suszonego powietrza z naturalnego ognia. Nadaje to whisky specyficznej delikatności i słodyczy. Z uwagi na to, że dojrzewanie Glengoyne odbywa się z dala od morskiej bryzy, dlatego nie posiada ostrego posmaku jodu oraz wodorostów -bardzo charakterystycznych dla obszarów z wysp oraz wybrzeży. Destylaty leżakują w beczkach po sherry, jak również w szkockim dębie.
  • Gorzelnia Tomatin założona w 1897 roku, to największa destylarnia w Szkocji i jedna z największych na świecie. Tomatin należy do japońskiego koncernu Takara, Shuzo & Okura. Tomatin używa do produkcji whisky doskonałej jakości wodę z Alt-na-Frith, płynącej z Monadkliath do rzeki Findhorn, która nabiera torfowego posmaku zanim trafi do zakładu.
  • Z regionu Highland pochodzą również destylarnie jak Brora, Clynelish, Glenmorangie, Old Pulteney.
Aktywne filtry

Indeks: PA_8293

WHISKY MCCALLUM MC WARRIOR

(0)
Mc Warrior wyjątkowa whisky single malt z regionu Highland. Wizerunek wojownika na butelce nawiązuje do Charlsa Edwarda Stuarta wielkiego wojownika i poszukiwacza przygód, wnuka królowej Mary Stuart, która w roku 1745 roku walczyła o odzyskanie korony Szkocji i Anglii. W nosie nuty rodzynek, czekolady oraz cynamonu. W ustach słodko-przyprawowa, nuty...
Cena 265,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: EC_8293

WHISKY GLENMORANGIE CADBOLL ESTATE

(0)
Glenmorangie Cadboll Estate to trzecia edycja Glenmorangie zabutelkowna w 2023 roku, w ramach serii Cadboll Estate. 15-letnia whisky leżakowała najpierw w beczkach po bourbonie, oraz w beczkach po hiszpańskiej sherry Amontillado.
Cena 419,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_0333

SPEARHEAD 0,7L 43%

(0)
Whisky Single Grain wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i destylowana przy użyciu aparatu Coffeya. Whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie a następnie była finiszowana w kombinacji specjalnie przygotowanych beczek z amerykańskiego dębu, które były opiekane m.in. z wykorzystaniem podczerwieni. W efekcie powstała gładka, niezwykle przystępna...
Cena 189,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PI_215

Royal Lochnagar 12yo 0,7l

(0)
Royal Lochnagar 12 Y.O. jest to whisky o zapachu świeżego drewna połączonego z toffi. Alkohol ten posiada także bogatą i interesująca kompozycję smakową- owoce, jęczmień, karmel, sherry i przyprawy korzenne. Wykończenie długie z interesującym akcentem  drzewa sandałowego.
Cena 279,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_25363

Loch Lomond Single Grain PEATED

(0)
Nowość w ofercie destylarni Loch Lomond – torfowa edycja popularnej whisky Loch Lomond single grain. Whisky została wyprodukowana z mocno torfowego słodu jęczmiennego, była destylowana w aparacie do destylacji ciągłej, a następnie dojrzewała w beczkach po bourbonie pierwszego i ponownego napełnienia
Cena 169,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_3739

Loch Lomond Single Grain 40%

(0)
Loch Lomond Single Grain to whisky, która powstała ze słodowanego jęczmienia i była destylowana w aparatach Coffeya. Jest gładka, słodka ale też złożona co odróżnia ją od typowych whisky single grain.
Cena 165,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W245

LOCH LOMOND SIGNATURE BLEND

(0)
Doskonała whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Zestawienie to sprawia, że whisky nabiera gładkości i intensywności.
Cena 119,00 zł
Więcej
Dostępny