Kategorie
Bombay London Dry Gin to wyjątkowej jakości trunek. Powstaje z zastosowaniem metody infuzji. To wpływa na wyjątkowy, subtelny smak i aromat. Produkowany jest na bazie 8 ziół zbieranych ręcznie.
Nao Aged Gin został ukształtowany przez kraj śródziemnomorski i ma "portugalską duszę". Cechą charakterystyczną ginu jest to, że jest destylowany w Anglii, a następnie pozostawiony do przechowywania w beczce po porto przez trzy miesiące.
Klasyczny gin, wyjątkowy w swojej kategorii - odznaczający się szczególnie silnym aromatem jałowca. Redestylowany z neutralnego spirytusu zbożowego dzięki czemu doświadczenie picia jest gładkie, bez agresywnych, palących nut i zadziwiająco słodkie, mimo tego, że nie jest dosładzany w żaden sposób.
Autorska kompozycja inspirowana szkocką wyspą Islay, królestwem torfowych whisky. Niepowtarzalny bukiet tworzy kompozycja aromatów torfu i ciężkiego dymu drzewnego łącząca świat mezcalu i torfowych whisky w butelce wyjątkowego ginu
Twist” na drinku Tom Collins, czyli gin o świeżych, cytrusowych nutach z wyraźnie wiodącą egzotyczną trawą cytrynową.Jednocześnie doznanie kontrowane wyczuwalnymi w tle aromatami świeżo skoszonego siana, bergamotki czy zielonej herbaty
Gin smakowy z dominującym smakiem gorzkiej pomarańczy, zharmonizowany słodkimi i pikantnymi nutami.Bardzo owocowy słodki nos zaskakujący w smaku wiodącą goryczą czy nawet niespotykanym często aromatem świeżego tytoniu.
Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Od tej jałowca wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a dokladniej XVII wieku. Powstał w dawnej Holandii, opularność zyskał zaś w Anglii, pod skróconą nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III. Renomę zyskał pod koniec XVIII w. gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią. Obecnie Brytyjczycy słyną z produkcji ginu, a dwie jego najpopularniejsze odmiany: Dry gin i London dry gin- powstały właśnie na wyspach brytyjskich. English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak. Natomiast London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci. Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak American Dry Gin - przeważnie słabszy od angielskiego odpowiednika - ma około 40%. Jest też mniej aromatyczny, lżejszy o barwie słomkowej.
Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini. Gin jest także świetną alternatywą alkoholową dla pań. Można go bowiem połączyć z colą i dowolnym czerwonym sokiem, żeby uzyskać tzw. babski gin. Gin jest też znakomitym aperitifem. Wypity przed posiłkiem zaostrza apetyt i pozwala lepiej odczuwać smaki potraw. Warto także wykorzystywać go w kuchni, dodając do deserów, np. musu owocowego czy galaretki.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów