Kategorie
Kompozycja dwóch stylów irlandzkiej whiskey - Single Malt i Single Pot Still Irish Whiskey, która dojrzewała w beczkach po bourbonie i beczkach z francuskiego dębu po koniaku.
Irlandzka, potrójnie destylowana single malt whiskey, która spędziła 6-4 lata w beczkach ex-bourbon oraz ex- sherry Oloroso.
Irlandka, potrójnie destylowana whiskey typu Pot Still (50% słodu jęczmiennego + 50% jęczmienia niesłodowanego). Whiskey leżakuje w beczkach: First fill ex- Bourbon, First fill ex-Sherry Oloroso. Limitowana edycja- 8000 butelek na całym świecie.
Irlandzka, trzykrotnie destylowana whiskey single malt, która dojrzewała w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie oraz w beczkach po calvados Garnier. W zapachu wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców, głównie jabłek i gruszek, uzupełnione nutą migdałów.
Zaskakująca aromatami whiskey mieszana z destylarni West Cork. Po początkowym dojrzewaniu w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, była finiszowana w beczkach po piwie Black’s of Kinsale India Pale Ale, które nadały jej aromatów i smaków charakterystycznych dla piw IPA.
Potrójnie destylowana single malt whiskey pochodząca wyłącznie z destylarni Dingle.Whiskey leżakuje w beczkach: 100% beczki po Tawny PortoLimitowana edycja- 15000 butelek na całym świecie.
Kupaż whisky single malt leżakowanych w beczkach first fill z dębu amerykańskiego ex- sherry oraz first fill z dębu europejskiego ex-sherry.
McConnell’s Irish Whisky to mieszanka najlepszych irlandzkich whisky odpoczywających w beczkach po bourbonie minimum 5 lat.
Lambay Irish Whiskey to trzykrotnie destylowana, irlandzka blend whiskey o pełnym smaku,dojrzewająca w beczce po Bourbon’ie oraz w końcowym etapie w beczce po Cognac’u.
Kinahan’s Amarone Single Malt to limitowana irlandzka whiskey.
Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey to irlandzka blended whiskey.
Kinahan’s Kasc Irish Whiskey to irlandzki blend. Przenosi on świat gorzelnictwa w nowe i nieznane dotąd sposoby starzenia whiskey przy użyciu hybrydowych beczek.
Irlandzka, trzykrotnie destylowana whiskey single malt, która po ok. 6-7 letnim okresie dojrzewania w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, była finiszowana przez minimum 6 miesięcy w beczkach po wzmacnianym winie sherry z Bodegas Baron.
Single malt otrzymuje finisz w dawnych beczkach po czerwonym winie z Bordeaux.
McConnell's Sherry Cask Finish starzona jest przez 5 lat w beczkach po Bourbonie, a następnie w beczkach po sherry Oloroso, które wydobywają bogate aromaty suszonych fig, gorzkiej czekolady.
Bushmills Single Malt 12 YO Tequila Cask Strength to pierwsze wydanie whiskey Bushmills z serii Causeway Collection, przeznaczone wyłącznie na polski rynek. Powstała w procesie podwójnego leżakowania. Początkowo 6 lat leżakowała w beczkach po bourbonie i sherry, by kolejne 6 lat finiszować w beczkach po meksykańskiej tequili - Jose Cuervo.
Bushmills Original jest to whisky wytwarzana w destylarni założonej w 1608 roku. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i tradycji alkohol ten ma doskonała jakość, która kontrolowana jest precyzyjnie na każdym etapie produkcji.
Mickey Finn Apple Infused Whiskey Liquor to likier jabłkowy charakteryzujący się najwyższą jakością, wytwarzany jest z amerykańskiej i irlandzkiej whiskey. Alkohol ten ma moc 35%, która jest efektem połączenia whisky z beczki o mocy 64% i z beczki o mocy 67,9%.
Bushmilla 10 YO jest to whisky, która dojrzewa przez 10 lat w beczkach po burbonie. Jak wszystkie prawdziwe irlandzkie whisky poddawana jest trzykrotnej destylacji. Alkohol ten charakteryzuje się nutami miodu, czekolady i wanilii, a także delikatnie wytrawnym wykończeniem.
Bushmills 21 YO to doskonale skomponowana whisky, którą docenią wszyscy wielbiciele tego typu alkoholi.
Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.
Irlandia jest ojczyzną złocistego trunku, pisanego dla wyróżnienia whiskey. Pierwsze odpowiedniki znanej pod obecną postacią whiskey zostały stworzone przez irlandzkich mnichów w leczniczych celach. Woda życia, jak wówczas nazywano złocisty lek, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Popularność irlandzkiej whiskey stale rosła, smakoszem złotego trunku była królowa angielska Elżbieta I i car Rosji Piotr I.
Pierwsza wzmianka o wodzie życia pochodzi z 1405 roku z Kroniki Clonmacnoise. Irlandzka whiskey była najbardziej popularną whisky na świecie przez długie lata, tylko francuskie winiaki w XIX wieku były jej jedynym konkurentem. Złe czasy dla niej nastały wraz z organizowaniem krucjat antyalkoholowych o 1838 rok, a wprowadzenie prohibicji w Stanach Zjednoczonych ostatecznie pogrzebała rynek irish whiskey. Sytuacja uległa poprawie dopiero po utworzeniu w 1966 roku przez destylarnie konsorcjum Irish Distillers Group promującego irlandzką whiskey na świecie. Obecnie whiskey irlandzka jest najbardziej ceniona przez koneserów, mimo że Irlandia produkuje obecnie mniej niż 2% światowej whisky.
Irlandzka whiskey produkowana jest ze jęczmienia oraz jego słodu, destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Charakterystycznym typem whiskey irlandzkiej jest także trunek wytwarzany ze słodowanego jęczmienia i ‘zielonego’ jeszcze nie kiełkującego jęczmienia. W odróżnieniu od whisky szkockiej słód jest suszony bez użycia torfu. Dzięki temu gotowy destylat jest bardziej delikatny i łagodny w smaku. Irlandczycy znani są ze stylu single pot still whiskey, czyli whiskey destylowanej w miedzianym alembiku jak single malt, jednak do jej produkcji używa się mieszanki słodu i niesłodowanego jęczmienia.
Do niedawna w Irlandii istniały tylko trzy destylarnie Bushmills, Midleton oraz Cooley, jednak rosnąca popularność whiskey irlandzkiej spowodowała masowe powstawanie nowych destylarni. Rynek irlandzki jest zdominowany przez Irish Distillers należący do francuskiego koncernu Pernod-Ricard SA, będąc w posiadaniu- Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy.
Destylarnia Bushmills uważana jest jednocześnie za najstarszą destylarnię w Irlandii oraz na świecie. Założona została w 1608 roku i stosuje potrójną destylację dla przygotowanego zacieru zbożowego. Największa w kraju destylarnia i sprzedająca rocznie prawie 4 miliony kartonów whiskey- Midleton, stosuje trzykrotną destylację, jednak ma możliwość destylowania zacieru nawet pięciokrotnie. Cooley i Kilbeggan należąca obecnie do japońskiego koncernu Suntory) stosuje podwójną destylację. Po raz pierwszy wyprodukowano whiskey Tullamore D.E.W. w 1829 roku w miasteczku Tullamore. Okolice słyną z tego, że znajdują się tam najżyźniejsze gleby w Irlandii i rośnie tam najwyższej jakości jęczmień wykorzystywany do produkcji Tullamore D.E.W. Sama nazwa Tullamore D.E.W pochodzi od inicjałów pierwszego właściciela, Daniela E. Williams (D..E.W.). Tullamore D.E.W. znana jest ze swej łagodności.
Irlandczycy produkują również mieszane whiskey tzw. irish whiskey blended. Jameson jest whiskey typu blended, po raz pierwszy wytworzona została w 1780 roku przez Johna Jamesona. Co ciekawe Jameson whiskey była jako jedna z pierwszych czterech whiskey produkowanych w Dublinie, obecnie wytwarzana w Midleton w hrabstwie Cork w Irlandii. Proces mieszania (kupażowania, blendowania) nadal jest przeprowadzany w Dublinie. Każda butelka oznaczana jest charakterystycznym motto rodziny Jameson - Sine Metu (bez strachu). Whiskey Jameson jest najlepiej sprzedającą się whiskey na świecie, rocznie sprzedawane jest około dwadzieścia dwa miliony butelek w ponad stu dwudziestych krajach.
Irlandzka whiskey jest delikatna w smaku i łatwo się ją pije, dedykowana jest zwłaszcza osobom początkującym degustację whiskey, a także kobietom lubiącym bardzie łagodne w smaku trunki. Karmelowy, słodki posmak jest przewidywalny, jednak jest to zaleta irlandzkiej whiskey. Inne aromaty irish whiskey to nuty kwiatowe, suszonych owoców, orzechów oraz cytrusów.