Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY REGION SPEYSIDE
Speyside- region whisky

WHISKY REGION SPEYSIDE

Whisky region Speyside

Whisky szkocka pochodząca z regionu Speyside charakteryzuje się największą słodyczą. Mimo niewielkiego terytorium tego regionu zlokalizowane jest tutaj około pięćdziesiąt zakładów, stanowiąc ponad połowę destylarni whisky słodowej w całej Szkocji. Ze Speyside pochodzą również najszlachetniejsze odmiany whisky szkockiej.

Charakterystyka regionu i wpływ panujących warunków na produkowaną whisky

Niewielki region Speyside z uwagi na bardziej łagodny klimat nizinny został wydzielony ze znacznie większego obszaru Highlands, dlatego na butelkach niektórych trunków jak Glenfarclas nadal widnieje nazwa ‘Highland Malt’. Speyside leży w północno-wschodniej Szkocji, tuż nad rzeką Spey, między Elgin i Dufftown. Występujący tam klimat i obecność niezwykle miękkiej wody z dostępnych źródeł sprawia, że produkowana whisky z regionu Speyside uwodzi swą delikatnością i słodyczą. Miało to również decydujące znaczenie dla zlokalizowania w tym miejscu dużej ilości destylarni. Zawartość dużej ilości estrów w destylatach wytwarzanych w regionie Speyside sprawia, że w otrzymanej whisky można wyczuć nuty jabłka, gruszek, goździków, lemoniady, bananów, a także fiołków. Słód jęczmienny zazwyczaj jest lekko opalany torfem.
Niegdyś umiejscowione w Speyside destylarnie znane były z produkcji whisky leżakującej w beczkach po sherry, jednak z uwagi na zbyt małe ich ilości zaczęto zmieniać wieloletnią tradycję. Destylarnia znana z ortodoksyjnego podejścia - Maccallan wypuściła linię Fine Oak w której destylaty leżakowały zarówno w dębowych beczkach po sherry jak i po bourbonie, zamknięto pewien etap w historii whisky z regionu Speyside. Niektóre destylarnie w niewielkich ilościach uwyają torfu do opalania słodu.

Produkcja whisky single malt w regionie Speyside

Region Speyside od zawsze kojarzył się z produkcją whisky szkockiej single malt, nie bez powodu zlokalizowane jest tutaj najwięcej destylarni. Tutaj umiejscowionych jest wielu renomowanych wytwórców, którzy swoją renomę wypracowali wytrwałą, ciężką pracą.
 Walory smakowe whisky z regionu Speyside sprawiają, że te charakterystyczne w smaku i delikatne w swej słodyczy trunki są wprost idealne dla początkujących, miłośników złocistego trunku jak i koneserów dojrzałej whisky. Nie stosowanie w produkcji whisky torfu wpływa w dużej mierze na jej smak, a uzyskana gładkość, łagodność i dobrze zbilansowana całość nadaje jej znacznie bardziej wyrazistego charakteru niż może się pochwalić whiskey irlandzka.
Niektóre destylarnie jak Mortlach i Inchgover produkują znacznie cięższą w smaku whisky znacznie bardziej kojarzącą się z obszarem Highlands aniżeli Speyside. Ponadto kilka destylarni w procesie wytwarzania whisky stosuje torf należą do nich Benriach, Glenfiddich, Benromach, Tomintoul.

Najbardziej znane destylarnie i wiodące marki

Wśród najbardziej znanych destylarni i marek produkujących whisky single malt w  regionie Speyside można wymienić:
    • Aberlour - założona w 1879 w Charlestown-of-Aberlour,
    • Balvenie - założona w 1892 roku w Dufftown przez Williama Granta, właściciela Glenfiddich-,
    • Glenfiddich - założona przez Williama Granta, dojrzewa po kubańskim rumie, bourbonie i sherry z Hiszpanii,
    • Glenfarclas - założona w 1836 roku w Ballindollach, u wzgórza Ben Rinnes,  produkcja tego trunku stanowi 1/3 sprzedawanych na całym świecie whisky single malt,
    • The Macallan - założona w 1824 roku w Craigellachie, uważana za najlepszą whisky z Speysides,
    •  Glenlivet- założona w 1824 roku w Ballindalloch, na wrzosowiskach Minmore ,
    •  Glendronach – założona w Aberdeenshire, po 7 latach zawieszenia produkcji, została ponownie otwarta 14 maja 2002,
Inne destylarnie z regionu Speyside to BenRiach, Caperdonich, Ardmore,, Benromach, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant,Glen Moray,  Glenallachie, Glenburgie, Glenrothes,  Imperial, Knockando, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.

Aktywne filtry

Indeks: UB_29

MACALLAN 15Y DOUBLE CASK 43% 0,7L

(0)
The Macallan 15 YO Double Cask dojrzewa przez 15 lat w 2 typach beczek po sherry: z dębu amerykańskiego z oraz dębu europejskiego. Połączenie 2 styli beczek pozwala uzyskać naturalnie intensywny single malt w kolorze żywego złota. Odczuwalny kompleksowy aromat suszonych owoców oraz subtelne nuty miodu i czekolady.
Cena 765,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PI_55

SPEYBURN 10 0,7l

(0)
Speyburn 10 jest to niepopularna i niedoceniona whisky wytwarzana w destylarni Speyburn w regionie Highlands. Whisky ta produkowana jest z miękkiej źródlanej wody pochodzącej ze Speyside. Alkohol ten jest połączeniem destylatów dojrzewających przez okres minimum 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu.
Cena 159,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MS_02

Glenfiddich Grand Cru 23 YO

(0)
Grand Cru przez 23 lata leżakuje w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Niezwykły smak oddaje ducha luksusu i kunsztu Glenfiddich. Przez pół roku finiszowany jest w French Cuvee cask – beczkach z francuskiego dębu, wcześniej wykorzystanych do fermentacji wina, z którego powstają najlepsze wina musujące z regionu Szampanii.
Cena 1 399,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MS_01

Glenfiddich Gran Reserva 21 YO

(0)
Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich.
Cena 999,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_8922

Glenallachie 10YO 57,2% batch 8

(0)
To już szósta edycja tej znanej i cenionej whisky, butelkowanej w naturalnej mocy bez rozcieńczania wodą. Użyte do tej edycji beczki to: Pedro Ximénez i Oloroso sherry puncheons a także niewielka ilość beczek Virgin Oak oraz po winie z regionu Rioja. Powstała whisky eksploduje nutami lepkiego miodu, toffi, rozgrzewającej kawy, suszonych owoców, skórki...
Cena 499,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_8393

Glenallachie 2012 CUVEE WINE CASK FINISH

(0)
Kolejna bardzo udana edycja whisky będąca przykładem kunsztu i doświadczenia Billy’ego Walkera. Została wydestylowana w 2012 roku i początkowo dojrzewała w beczkach po bourbonie a następnie na 20 miesięcy trafiła do beczek po 4 różnych czerwonych winach: po winie z Langwedocji, po Recioto della Valpolicella oraz po dwóch winach klasy Premier Cru z...
Cena 449,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_839

Glenallachie 8yo 46% 0,7L

(0)
Najmłodszy single malt w podstawowej linii GlenAllachie, będący kompozycją whisky, które dojrzewały w beczkach typu puncheon po sherry Oloroso i Pedro Ximenez, a także whisky z beczek virgin oak i po czerwonym winie. W aromacie odnajdziemy nuty miodu wrzosowego, toffi i cynamonu, a następnie fale imbiru, prażonych migdałów i kawy.
Cena 288,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_8361

Glenallachie 15YO 46%

(0)
Glenallachie 15YO dojrzewała przez 15 lat w beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso. Barwa ciemnego bursztynu. Aromat bogaty, pełen rodzynek, toffi i słodkich przypraw.
Cena 599,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_2920

Glenallachie 8yo koval quarter

(0)
Najmłodsza, ale najbardziej unikalna jeśli chodzi o zastosowane beczki. Dojrzewałą w beczkach american oak barrel, następnie była finiszowana w beczkach typu Quarter Cask po żytniej whisky Koval.
Cena 349,00 zł
Więcej
Dostępny