Kategorie
Wino różowe, półsłodkie, w kolorze truskawkowo-poziomkowej landrynki.
Półsłodkie wino różowe, w kolorze ,,french rose'' ze szczepu Monarch. Aromaty jagód, borówek i delikatnie czarnej porzeczki. W smaku dominują owoce pestkowe.
Na terenie Hiszpanii do produkcji win półsłodkich wykorzystuje się szczep winny tempranillo, zaś we Włoszech kupaże na bazie merlota lub sangiovese, w Niemczech stosuje się wszechstronnego rieslinga lub gewürztraminnera. Wina półsłodkie dostępne są także lokalnie - znane są endemiczne odmiany gruzińskie oraz dostępne w Polsce odmiany solaris, hibernal i johanniter.
Doskonale schłodzone wino półsłodkie białe lub różowe orzeźwi konsumenta w upalny dzień oraz doda mu energii w nieco chłodniejsze pory roku. Wina półsłodkie czerwone typu sangria cieszą się wielką popularnością, szczególnie wśród koneserów tego aromatycznego i bardzo popularnego alkoholu. W bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz wiele win półsłodkich, które pochodzą z zachodniej części Sycylii, a także ze staranie wyselekcjonowanych klasycznych, włoskich, białych szczepów winorośli. Możesz zdecydować się na wina o delikatnym aromacie melona oraz limetki, a także złocistym odcieniu i posmaku owoców cytrusowych, przełamanych delikatnym zapachem białych kwiatów. Posiadamy wina półsłodkie skomponowane z białych odmian winogron, które są produkowane w hiszpańskim regionie Valdepenas. W naszej ofercie handlowej znajdują się także wina półsłodkie skomponowane z czerwonych odmian winogron, które będą niespodzianką dla osób poszukujących niesamowitych doznań smakowych. Polecamy również wyjątkowe różowe wina półsłodkie z USA, które pochodzą z czerwonej odmiany Zindfandel, macerowanej ze skórkami, prze tylko dwie doby z rzędu. Wina półsłodkie posiadają charakterystyczną, dość wyrazistą, ale nie przytłaczają słodycz, a także bogactwo aromatów świeżych owoców i kwiatów. Mają one bardzo szerokie zastosowanie, w tak zwanym foodpairingu, czyli mogą być podawane w formie aperitiffu, jak również serwowane do pieczonych warzyw, delikatnych mięs, owocowych deserów czy wyrazistych serów. W przypadku win półsłodkich należy unikać łączenia ich z rybami oraz owocami morza, ponieważ tego typu kompozycja nie sprawdza się i zaburza posmak ryb, małży, krewetek czy też homara.