- Niedostępny

Indeks: OS_002
Indeks: LU_20
Indeks: PHA_441
Indeks: MZ_0122
Pastis, którego nazwa może wywodzić się od określenia mieszanki lub pastiszu (absyntu, ma się rozumieć) wyrabiana jest na bazie anyżu i lukrecji oraz pewnej ilości dodatków aromatyczno-smakowych.
Jest słodki, ma niezwykły, lukrecjowo-anyżkowy zapach, a kiedy doda się do niego wody, nabiera mlecznej barwy. Pobudza apetyt i ma niebagatelną moc 45%. Dawniej ważnym składnikiem był chiński badian, dzisiaj jednak stosuje się go dość rzadko. Po przefiltrowaniu, wódkę dosładza się cukrem oraz barwi nieznacznie karmelem. Pastis podaje się właściwie wyłącznie jako aperitif, wymieszany z wodą. Niezwykle ważne jest, by zachować przy tym odpowiednie proporcje w przeciwnym razie trunek będzie zbyt słodki.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: TH_2739
Indeks: DR_ 37
Indeks: YO_939
Indeks: PHA_350
Indeks: MP_48
Indeks: PH_93839
Indeks: WE_3929
Indeks: MP_A6
Indeks: WE_333
Indeks: AL_0203
Indeks: WE_835
Indeks: PI_112
Indeks: IF_468
Indeks: PI_26783
Pastis, którego nazwa może wywodzić się od określenia mieszanki lub pastiszu (absyntu, ma się rozumieć) wyrabiana jest na bazie anyżu i lukrecji oraz pewnej ilości dodatków aromatyczno-smakowych.
check_circle
check_circle