Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WÓDKA
Wódka

WÓDKA

Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły jako środek medyczny, któremu przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne i przedłużające życie. Jednak zacznijmy od początku, skąd pomysł na ich produkcję? Źródła donoszą, że do szesnastego wieku jako lek był traktowany spirytus. Trwało to do momentu aż do destylacji alkoholu użyto zboża. Jego łatwa dostępność spowodowała, że trunki zaczęto produkowano w większych ilościach, więc część z nich przeznaczano do konsumpcji. Przez kolejne lata każdy kraj używając swoich zasobów naturalnych wytworzył swój unikatowy rodzaj wódki. I tak w Szkocji i Irlandii używając słodu jęczmiennego produkowano szkocką whisky, w Anglii z różnych rodzajów zbóż robiono gin, w Holandii genever, a w krajach skandynawskich aquavit. W Polsce rozpoczęto produkcję pierwszej gorzałki, czyli okowity.

Jak powstaje wódka?

Wódka jest produkowana poprzez zmieszanie spirytusu z wodą. Do jego produkcji można użyć każdej rośliny bogatej w skrobię i cukry proste. Najczęściej są to zboża, jednak możliwe jest także wytworzenie go z ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, czy też winogron. Produkcja wódki ma swój początek w gorzelni, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania 8% roztworu, który następnie jest poddany destylacji do mocy 85-90%. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, czyli usunięcie nieprzyjemnego smaku. Tak otrzymamy 96% spirytus wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co finalnie daje lekko zbożowy posmak. Dodatkowo, przy produkcji wódki wysokogatunkowej przeprowadza się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na koniec spirytus rozcieńcza się wodą do 40%, a wódkę rozlewa się do butelek.

Rodzaje wódki

W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75 % alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wódki czyste dzieli się dodatkowo na zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze z nich czyli premium. Oznacza to nic innego jak zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Najczystsze są oczywiście trunki premium. Wódki gatunkowe są aromatyzowane ziołami lub owocami. Wytwarza się je ze zbożowych, owocowych i winnych spirytusów. Czasami do wódki gatunkowej dodaje się także nalewy, destylaty czy moszcz, a niekiedy sztuczne zapachy. Wśród nich wyróżnia się wódki: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.

Aktywne filtry

Indeks: BA_8272

Baba Yaga Finest Premium

(0)
Baba Yaga powstała z najwyższej klasy spirytusu rektyfikowanego, neutralnego. Staranna selekcja zboża, krystalicznie czysta woda oraz czterokrotna filtracja pozwoliły uzyskać delikatny zapach oraz subtelny i harmonijny smak.
Cena 128,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CH_A4

Wódka Baltic 0,5l

(0)
Trunek produkowany z najlepszej jakości, polskich ziemniaków Ikar tzw. średnio-późnej. Staranna selekcja surowców, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych i renomowanych dostawców, w połączeniu z krystalicznie czystą wodą, jest gwarancją wyjątkowej delikatności, wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wódka rozlewana jest do elegancko prezentujących...
Cena 49,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: EC_4

Wódka AMBER INSIDE 40% 0,7L

(1)
AMBER INSIDE to pierwszy w Polsce leżakowany trunek, który jest zaliczany do klasy premium. Alkohol jest wytwarzany wyłącznie na bazie polskiego bursztynu i najwyższej jakości neutralnego spirytusu zbożowego. Wódka leżakuje w dębowej beczce. Trunek  serwowany jest w ekskluzywnych hotelach -  m.in. Marriocie, Bristolu, Holiday Inn czy hotelach sieci Accor.
Cena 179,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: WT_93912

Wódka Retman Crystal

(0)
Aksamitna w smaku wódka czysta, idealna na wyjątkowe okazje, sprawdzi się też jako podarunek.Oferowana w eleganckiej butelce o matowym wykończeniu i dostępna w tubach prezentowych.
Cena 109,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: KO_111

Polski Ziemniak 43,2% 2023

(0)
To specjalna linia polskich wódek, wytwarzanych w krótkoseryjnych, limitowanych partiach. Wódka ta, swój niezwykle delikatny smak i naturalny aromat zawdzięcza spirytusowi, wytwarzanemu wyłącznie z polskich upraw ziemniaków oraz długiemu okresowi dojrzewania i specjalnej, własnej technologii łagodnej filtracji. Wytwarzana jest z zachowaniem...
Cena 169,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: WT_05

Hubertówka 0,5l w kartoniku

(0)
Swoboda, wolność, wielkie przygody takie myśli krążą nam w głowie wraz z pierwszym łykiem wódki Hubertówki. Jest to tradycyjny polski alkohol wzbogacony pilnie strzeżoną recepturą. 
Cena 83,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: WT_6484

Wódka na kartki

(0)
Wódka na Kartki jest wódką czystą, zbożową. Oryginalna etykieta tego trunku nawiązuje do czasów PRL-u, kiedy to wódkę można było nabyć jeśli posiadało się odpowiednie kartki. W tamtych czasach alkohol był towarem ściśle reglamentowanym, tak jak wiele innych podstawowych produktów spożywczych.
Cena 42,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: OS_20

Wódka Ogórkowa - o smaku kiszonego ogórka 38% 0,5l

(0)
Kolejny produkt z serii – dobre bo polskie! Smak znany chyba każdemu w Polsce. Skoro kiszenie to także rodzaj fermentacji, to czemu nie spróbować zrobić alkoholu? Każdy nowy smak – to wyzwanie. Można pić i zagryzać można też pić to, co zazwyczaj się zagryza. Polskie ogórki poddane kiszeniu i zmienione w wódkę. Moc 38% smak i zapach nie do pomylenia. W...
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny