Kategorie
Doorly`s X.O Barbados Rum, to oryginalny, barbadoski, naturalny trunek, który nawiązuje do dawnej tradycji tworzenia rumu. Produkt powstał na bazie najlepszych, starannie wyselekcjonowanych składników, pochodzących z ekologicznych terenów, w połączeniu z odpowiednim kupażowaniem i procesem destylacji oraz filtracji.
Elegancki i wielokrotnie nagradzany rum z Gujany, produkowany z melasy. Powstaje w gorzelni Diamond - jednej z najstarszych w kraju.
Plantation Peru Multi Rye Whisky to rum pochodzący z Peru i wyprodukowany z melasy. Jest to mieszanka destylatów, które dojrzewały od 6 do 12 lat w beczkach po żytniej whiskey Willett.
Malecon 15 YO to 15-letni rum z Panamy, który powstaje na skutek fermentacji melasy, a następnie poddaje się go procesowi dojrzewania w dębowych beczkach. Jego złożony i pełen smaków profil idealnie łączy słodycz dębu, toffi i egzotycznych owoców z odświeżającą paletą cytrusów i orzechów.
Ron Dos Maderas 5+5 PX ( 3 stopniowy proces dojrzewania ) najpierw odpoczywał przez 5 lat na Karaibach, a następnie przez kolejne trzy lata w beczkach, w których starzony był "Dos Cortados". Następnie przeszedł trzeci etap starzenia w beczkach, w których poprzednio leżakowało przez 20 lat sherry.
Dojrzewa przez minimum 25 lat w beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu po bourbonie. Charakteryzuje się aromatami miodu, przypraw i owoców tropikalnych. W smaku wyczuwalne rodzynki, orzechy, czekolada i gałka muszkatołowa.
Rum Dictador "BEST OF " to limitowana edycja rumu. Powstaje z najlepszych i najstarszych beczek w kolekcji, które są w destylarni od ponad 100 lat - od momentu jej otwarcia. Destylaty są starannie dobrane i zmiksowane przez mistrza blendera, by poczuć klasyczne kolumbijskie smaki, które są bogate, głębokie i luksusowo smaczne.
Ron Kuna 8 Años jest ciekawą mieszanką tradycyjnie wyrabianych rumów. Na początku prezentuje ciepłe nuty toffi i karmelu. Następnie wprowadza odrobinę wanilii i kwiatu jabłoni, z ziemistymi akcentami skóry na finiszu. Tekstura jest bogata, z pełną wytrawną nutą czerwonych owoców i dojrzałego czerwonego wina na języku.
Flagowy produkt z Seszeli. Takamaka Rum jest wytwarzany w destylarni La Plaine St Andre na wyspie Mahé. Sekretne połączenie lokalnych przypraw tworzy gładki, aksamitny charakter rumu. W ustach wyczuwalne są nuty wanilii i karmelu. Ten rum jest idealny do popijania lub miksowania.
Six Saints to rum pochodzący z małej karaibskiej wyspy- Grenady. Rum ten dojrzewa w beczkach używanych raz do starzenia bourbonu i rozlewany jest z mocą 41,7%. Six Saints jest lekkim rumem, ale o bardzo złożonym smaku, z nutami owoców tropikalnych, suszonych wiśni i orzecha kokosowego. Smakuje doskonale na lodzie oraz jako baza koktajli.
Bayou Spiced to miękki i ciepły rum z amerykańskiej Luizjany, który został wzbogacony lokalnymi przyprawami. Jej smak jest gładki i bardzo pełny. Idealny do mieszania koktajli lub z kostkami lodu.
Bumbu The Original powstaje w wyniku destylacji trzciny cukrowej uprawianej w ośmiu różnych krajach Karaibów i Ameryki Łacińskiej. Destylaty dojrzewają do 15 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie.
Bumbu Rum XO jest produkowany w destylarni w Panamie i spędził 18 lat w starych beczkach po burbonie z amerykańskiego białego dębu, kończąc w beczkach po sherry.
Compañero Ron Elixir Orange to mieszanka likieru pomarańczowego z klasycznym rumem Trinidad. Wyróżnia się słodkim, pełnym smakiem z wyraźnym akcentem pomarańczy i kokosa, z delikatną nutą ziół, czekolady
Worthy Park Estate Reserve to rum wytwarzany z melasy i dojrzewa od 6 do 10 lat w beczkach po amerykańskim bourbonie. Jest to produkt pojedynczej posiadłości. Rum pełen nut waniliowych, tytoniowych, korzennych.
Clairin Le Rocher to czysty rum produkowany z produkowany z syropu, a nie z czystego soku ( powstałego podczas gotowania owego soku ). Ma niesamowity aromat wanilii, trzciny cukrowej i słodkiego kokosa.
Rum z Panamy, który 2 lata dojrzewała w beczce ex-Bourbon w klimacie tropikalnym, następnie 1 rok w beczce ex-Moscatel w klimacie kontynentalnym. Zaskakujący balans słodyczy- aromat zapowiada uderzenie słodyczy, jednak jest ona stonowana. Na pierwszym planie zdecydowanie miód oraz skórki z cytrusów. Następnie pojawia się nuta praliny z gorzką czekoladą...
Takamaka Extra Noir to flagowy produkt z Seszeli. Takamaka rum jest wytwarzany w destylarni La Plaine St Andre na wyspie Mahe. Bogata karmelowa mieszanka klasycznych rumów wzbogacona o rumy dojrzewające w nowych beczkachz francuskiego dębu i beczkach po bourbonie. Obecne eleganckie aromaty karmelu, przypraw i gorzkiej czekolady. Rozgrzewający, przyjemnie...
Wyspiarski blend białego rumu z czystym ekstraktem z kokosa. Nuty wanilii i słodkiego, skąpanego w słońcu kokosa, doskonale oddają magię Seszeli. Takamaka Bay Coco Rum jest wspaniały jako składnik kokosowego Daiquiri lub jako long drink z lemoniadą.
Jest to idealna mieszanka tradycyjnego jamajskiego rumu destylowanego w alembikach i klasycznego rumu z Trynidadu destylowanego w kolumnach. Najstarsze składniki leżakują w beczkach 15 lat. Łącząc wyrazistość rumu z Jamajki z gładkim i eleganckim smakiem rumu z nutami egzotycznych owoców i karmelu.
Compañero Ron Panama, Extra Añejo, jest najnowszym członkiem rodziny Compañero. Wyborny rum destylowany za pomocą kolumn destylacyjnych, butelkowany przy zawartości alkoholu na poziomie 54%. Rum ten pochodzi z Panamy.
Rum wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Pochodzenie słowa rum jest niejasne. Samuel Morewood, brytyjski etymolog, zasugerował, że nazwa pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – saccharum. Inna hipoteza mówi, że nazwa pochodzi od holenderskiego roemer – kubki (szklanki), ponieważ holenderscy marynarze szklanki o dużej pojemności nazywali rummers. Za najbardziej prawdopodobną uważa się jednak możliwość, że słowo rum pochodzi od angielskiego rum, które w slangu oznaczało "tumult". Ojczyzną rumu jest wyspa Barbados, trunek ten produkowany jest również w krajach Ameryki Południowej, Indiach i Australii a w każdym miejsc jego powstania obowiązują inne przepisy dotyczące np. procentowej zawartości alkoholu czy czasu starzenia. Wyspy anglojęzyczne (np. Jamaica, Barbados) tworzą rum o ciemniejszej barwie i "cięższym" smaku, wyspy hiszpańskojęzyczne (np. Kuba, Dominkana) są miejscem powstania trunku o pełnym ale lekkim smaku. Rum po fermentacji leżakuje w beczkach. Rozpiętość zawartości alkoholu w rumie jest bardzo duża- od 38 do 80%. Podczas leżakowania rumu, które z uwagi na tropikalny klimat jest bardzo szybkie, powstaje znacznie więcej produktów wtórnych niż podczas dojrzewania whisky, które to wpływają na charakterystyczny bukiet trunku- np. nuty soczystego ananasa. Kolejnym etapem produkcji jest kupażowanie a także w przypadku lżejszych rumów filtracja mająca na celu odbarwienie trunku. Rynek rumów jest bardzo bogaty, od lekkich białych rumów używany jako podstawa do drinków i koktajli, delikatny, bardzo słodki, produkowany najczęściej w Portoryko, poprzez leżakowane rumy gold- ma więcej aromatów niż rum biały, które , tak jak kolor, pochodzą od starzenia w beczce, dark-ma najmocniejszy smak i aromat, produkowany najczęściej na Jamajce, Martynice lub Haiti czy rumy aromatyzowane (spiced, smakowe)- niska zawartość alkoholu, nieposiadający aromatu rumu po rumy overproof o wysokiej zawartości alkoholu bądź niezwykle szlachetne rumy reserva. Te ostatnie warto smakować bez dodatków, pozostałe można potraktować jako baza wielu drinków lub rozgrzewający dodatek do herbaty.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów