Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY REGION SPEYSIDE
Speyside- region whisky

WHISKY REGION SPEYSIDE

Whisky region Speyside

Whisky szkocka pochodząca z regionu Speyside charakteryzuje się największą słodyczą. Mimo niewielkiego terytorium tego regionu zlokalizowane jest tutaj około pięćdziesiąt zakładów, stanowiąc ponad połowę destylarni whisky słodowej w całej Szkocji. Ze Speyside pochodzą również najszlachetniejsze odmiany whisky szkockiej.

Charakterystyka regionu i wpływ panujących warunków na produkowaną whisky

Niewielki region Speyside z uwagi na bardziej łagodny klimat nizinny został wydzielony ze znacznie większego obszaru Highlands, dlatego na butelkach niektórych trunków jak Glenfarclas nadal widnieje nazwa ‘Highland Malt’. Speyside leży w północno-wschodniej Szkocji, tuż nad rzeką Spey, między Elgin i Dufftown. Występujący tam klimat i obecność niezwykle miękkiej wody z dostępnych źródeł sprawia, że produkowana whisky z regionu Speyside uwodzi swą delikatnością i słodyczą. Miało to również decydujące znaczenie dla zlokalizowania w tym miejscu dużej ilości destylarni. Zawartość dużej ilości estrów w destylatach wytwarzanych w regionie Speyside sprawia, że w otrzymanej whisky można wyczuć nuty jabłka, gruszek, goździków, lemoniady, bananów, a także fiołków. Słód jęczmienny zazwyczaj jest lekko opalany torfem.
Niegdyś umiejscowione w Speyside destylarnie znane były z produkcji whisky leżakującej w beczkach po sherry, jednak z uwagi na zbyt małe ich ilości zaczęto zmieniać wieloletnią tradycję. Destylarnia znana z ortodoksyjnego podejścia - Maccallan wypuściła linię Fine Oak w której destylaty leżakowały zarówno w dębowych beczkach po sherry jak i po bourbonie, zamknięto pewien etap w historii whisky z regionu Speyside. Niektóre destylarnie w niewielkich ilościach uwyają torfu do opalania słodu.

Produkcja whisky single malt w regionie Speyside

Region Speyside od zawsze kojarzył się z produkcją whisky szkockiej single malt, nie bez powodu zlokalizowane jest tutaj najwięcej destylarni. Tutaj umiejscowionych jest wielu renomowanych wytwórców, którzy swoją renomę wypracowali wytrwałą, ciężką pracą.
 Walory smakowe whisky z regionu Speyside sprawiają, że te charakterystyczne w smaku i delikatne w swej słodyczy trunki są wprost idealne dla początkujących, miłośników złocistego trunku jak i koneserów dojrzałej whisky. Nie stosowanie w produkcji whisky torfu wpływa w dużej mierze na jej smak, a uzyskana gładkość, łagodność i dobrze zbilansowana całość nadaje jej znacznie bardziej wyrazistego charakteru niż może się pochwalić whiskey irlandzka.
Niektóre destylarnie jak Mortlach i Inchgover produkują znacznie cięższą w smaku whisky znacznie bardziej kojarzącą się z obszarem Highlands aniżeli Speyside. Ponadto kilka destylarni w procesie wytwarzania whisky stosuje torf należą do nich Benriach, Glenfiddich, Benromach, Tomintoul.

Najbardziej znane destylarnie i wiodące marki

Wśród najbardziej znanych destylarni i marek produkujących whisky single malt w  regionie Speyside można wymienić:
    • Aberlour - założona w 1879 w Charlestown-of-Aberlour,
    • Balvenie - założona w 1892 roku w Dufftown przez Williama Granta, właściciela Glenfiddich-,
    • Glenfiddich - założona przez Williama Granta, dojrzewa po kubańskim rumie, bourbonie i sherry z Hiszpanii,
    • Glenfarclas - założona w 1836 roku w Ballindollach, u wzgórza Ben Rinnes,  produkcja tego trunku stanowi 1/3 sprzedawanych na całym świecie whisky single malt,
    • The Macallan - założona w 1824 roku w Craigellachie, uważana za najlepszą whisky z Speysides,
    •  Glenlivet- założona w 1824 roku w Ballindalloch, na wrzosowiskach Minmore ,
    •  Glendronach – założona w Aberdeenshire, po 7 latach zawieszenia produkcji, została ponownie otwarta 14 maja 2002,
Inne destylarnie z regionu Speyside to BenRiach, Caperdonich, Ardmore,, Benromach, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant,Glen Moray,  Glenallachie, Glenburgie, Glenrothes,  Imperial, Knockando, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.

Aktywne filtry

Indeks: EC_2739

Whisky Benriach The Smoky Twelve

(0)
Nowy, torfowy wariant Benriach, whisky dojrzewająca co najmniej 12 lat w beczkach po bourbonie, sherry i winie marsala. W efekcie otrzymujemy niezwykle szlachetny, kremowy i dymny styl single malt. Whisky posiada świeży i owocowy aromat oraz delikatny smak, gdzie wyczuwalne są wanilia, pomarańcza i prażone migdały.
Cena 259,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CD_3333

The Balvenie Sweet Taste of American Oak 12 Years Old Stories

(0)
The Sweet Taste of American Oak to pierwsza whisky z serii The Balvenie Stories. Została stworzona przez Kelsey McKechnie, uczennice samego Davida Stewarta, mistrza słodowego z destylarni Balvenie. Słodsza i jeszcze bardziej owocowa, The Sweet Taste of American Oak jest starzona 12 lat w beczkach po bourbonie.
Cena 349,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: EC_L01

The Balvenie 25 yo Rare Marriages 48% 0,7l

(0)
The Balvenie 25YO to whisky o wyjątkowej głębi. Ten idealny balans tworzy najbardziej eleganckie ekspresje owocowe. W doskonałym mariażu whisky, Malt Master David C. Stewart MBE łączy ze sobą poszczególne beczki. W wyniku tego połączenia powstaje niezwykła whisky o najbardziej złożonym i jednocześnie zbalansowanym wyrazie, która daje świadectwo sztuce i...
Cena 3 299,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: EC_109

THE BALVENIE 16 YO FRENCH OAK 0,7L / 47,6 %

(0)
Balvenie 16 yo French Oak to nowa odsłona w ofercie słynnej destylarni Balvenie z regionu Speyside. Uzupełniła ona popularną serię Cask Finishes. Początkowo dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, po czym została poddana finiszowaniu w beczkach z francuskiego dębu po wzmacnianym winie Pineau des Charentes.
Cena 799,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_247829

The Balvenie 14YO Stories Week of Peat

(0)
The Week of Peat to jedna z trzech propozycji z serii The Balvenie Stories. Jest to torfowa 14-letnia szkocka whisky single malt, zainspirowana przez kierownika destylarni Iana Millara. Przez tydzień każdego roku destylarnia tworzy torfową whisky z torfu Speyside, czego efektem są ekspresje, które wprowadzają pachnące nuty dymu do klasycznego profilu...
Cena 499,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_7384

The Balvenie 12yo Double Wood

(0)
Whisky leżakowana przez 12 lat. Spędza wiele lat w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie, na ostatnim etapie starzenia, umieszczana jest w beczkach po sherry Oloroso. Whisky DoubleWood 12 zadebiutowała w 1993 r. Receptura trunku została opracowana przez naszego malt mastera Davida Stewarta w 1982 r. w oparciu o metodę znaną dzisiaj jako...
Cena 299,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PI_55

SPEYBURN 10 0,7l

(0)
Speyburn 10 jest to niepopularna i niedoceniona whisky wytwarzana w destylarni Speyburn w regionie Highlands. Whisky ta produkowana jest z miękkiej źródlanej wody pochodzącej ze Speyside. Alkohol ten jest połączeniem destylatów dojrzewających przez okres minimum 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu.
Cena 159,00 zł
Więcej
Dostępny