Kategorie
Białe, słodkie wino. Bogaty owocowy smak. W ustach pełne, dobrze zrównoważone, intensywne i trwałe w końcówce. Typowe dla Moscato aromaty białych kwiatów z cytrusowymi nutami.
Wyjątkowa, urzekająco słodka kompozycja gron Sauvignon Blanc i Riesling. Barwa złota. Bukiet obfituje w nuty mandarynki, moreli i miodu. W smaku słodycz jest pięknie zrównoważna kwasowością.
Słodka Madera o jasnozłotej barwie, skomponowana z winogron odmiany Malvasia, zbieranych z winnic w Sao Jorge. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat. Wyczuwalne kwiatowe aromaty, z nutami dojrzałych cytrusów, miodu i migdałów. W ustach bogata, intensywna i długa.
Wyjątkowa kompozycja najlepszych win ze szczepu Malvasia wybranych aby stworzyć specjalną Maderę z autorskiej kolekcji właściciela Barbeito – Ricardo. Wszystkie te wina dojrzewały w beczkach z dębu francuskiego przez minimum 20 lat, następnie zostały przez niego osobiście wypróbowane i zblendowane.
Słodka Madeira skomponowana z winogron odmiany Tinta Negra zbieranych z winnic Estreito de Camara de Lobos i Sao Vicente. Po tradycyjnym dla tego trunku procesie estufagem, dojrzewa przez 3 lata w dębowych beczkach. Głęboka, złoto-brązowa szata. Wino pełne aromatów toffi, kawy, melasy, czekolady i powideł owocowych. Okrągłe i miękkie, z długim , słodkim...
Tradycyjne wino deserowe produkowane od czasów średniowiecza. Wytwarzane jest metodą „późnego zbioru” z gron odmiany Biały Muscat. Klasycznie fermentowane w beczkach z francuskiego dębu, następnie, przez 24 miesiące dojrzewa w beczce i kolejny rok leżakuje w butelce.
Kompozycja win klasy Tawny , które przez minimum 20 lat leżakowały w dębowych beczkach. Piękna, kasztanowa szata z nutami ochry. W nosie wyczuwalne aromaty miodu i toffi; usta eleganckie, łagodnie słodkie ( półsłodkie ) z odrobiną orzechów, wanilii i delikatną, owocową nutą w tle. Dojrzałe i doskonale zbalansowane Porto, z długim i aksamitnym finiszem.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
Wino produkowane tylko w dobrych rocznikach, z klasycznych odmian używanych do produkcji Porto. Butelkowane 6 lat po zbiorach, dojrzewa w dębowych beczkach aby nabrać ciała, miękkości i gładkości. W nosie L.B.V. odkrywa aromaty dojrzałych, czerwonych owoców i przypraw korzennych; w Ustach zachwyca strukturą i koncentracją. Finisz długi i krągły, z...
Kompozycja odmian Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca i Tinta Cao uprawianych w regionie Douro. Po blendowaniu, wino leżakuje około 2 do 3 lat w ogromnych dębowych tankach (o pojemności 55 000 litrów). Następnie jest delikatnie filtrowane i butelkowane.
Klasyczne Tawny, skomponowane z odmian Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca i Tinto Cao; leżakowane w dębowych beczkach tzw.”Pipes”, o pojemności 550 litrów. W Nosie wyczuwalne aromaty orzechowe z nutami wanilii. Usta owocowe, z delikatną taniną i odrobiną karmelu.
Białe, słodkie porto skomponowane z odmian Malvasia Fina, Gouveio, Codega, Arinto i Viosinho. Leżakuje 3 do 4 lat w dużych beczkach (65 000 litrów) z lokalnej dębiny z domieszką drzewa kasztanowca. Wino o przejrzystej szacie i bogatych, kwiatowych aromatach z nutką melasy. W Ustach eleganckie i delikatne, z dobrze wyważoną słodyczą.
Skomponowane z winogron szczepów Semillon i Sauvignon Blanc dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea.
Limitowana produkcja, skomponowana z gron odmiany Tempranillo (Tinto de Toro), dojrzewających w najbardziej wyeksponowanych na słońce winnicach, a tym samym o najwyższej koncentracji cukru w owocach.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
Colheita to znakomitej jakości Porto, z konkretnego zbioru / rocznika; dojrzewane przez minimum 7 (a w Real Companhia Velha zwykle 8) lat w dębowych beczkach. Produkowane tylko w najlepszych latach, ze starannie wyselekcjonowanych win. Eleganckie i aksamitne trunki, pełne dystyngowanych aromatów: suszonych owoców, orzechów i wanilii.
W historii winiarstwa słodkie wina zajmują bardzo ważne miejsce z uwagi na skomplikowany proces ich produkcji. Polega on na fermentowaniu zawartego w owocach cukru w alkohol, ale również istotne jest uzyskanie pożądanej ilości cukru resztkowego. Z uwagi na dość złożony proces powstawania wina słodkie stanowią wyzwanie dla wielu producentów. Są to alkohole cenione, nie tylko przez kobiety, ale również amatorów markowych i dobrej jakości trunków. Do produkcji win słodkich używa się gron z późnego zbioru, winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń botrytis cinerea, gron pozostających na krzewach do samych przymrozków oraz suszonych winogron. Wina słodkie w przeważającej większości są białe, z uwagi na to, że w jasnych odmianach gron istnieje znacznie lepsza zdolność do koncentracji odpowiedniej ilości cukru. Słodkie winogrona z późnego zbioru stanowią doskonałą podstawę do tworzenia tego rodzaju trunków. Pozostawione na krzewach stają się przejrzałe, a nawet wysuszone. Dzięki temu, koncentracja cukrów w uzyskanym z nich moszczu jest znacznie większa. Metoda pędzenia wina słodkiego z późnego zbioru jest dość kosztowna i nie każda winnica może sobie pozwolić na tego typu proces. Samo opóźnianie zbiorów sprawia, że właściciel winnicy ryzykuje całkowitą utratę plonów, szczególnie z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe. Ponadto, zbyt późny zbiór obniża wydajność z jednego hektara, co oznacza, że do wytworzenia wina słodkiego potrzeba znacznie więcej gron, niż w przypadku produkcji win wytrawnych. Najsłynniejsze wina z późnego zbioru to te produkowane w krajach niemieckojęzycznych. Wina słodkie mogą być również produkowane z winogron pokrytych szlachetną pleśń, która powoduje usunięcie z owoców wody, przez co wysuszone grona posiadają wyższą koncentrację cukru, składników aromatycznych i kwasów. Produkcja wina słodkiego polega także na zatrzymaniu procesu fermentacji poprzez dodatek wysokoprocentowego spirytusu lub destylatu gronowego. Rekomendujemy Ci zakup win słodkich, zarówno czerwonych, jak i białych, pochodzących z Sycylii, Węgier czy Toskanii.
Możesz zdecydować się na wina ze szczepów Semilion, Muscat, Trebblano, Toscano, Malvasia czy Sauvignion Blanc. W oferowanych przez nas winach słodkich zawartość alkoholu kształtuje się na poziomie, od 9 % do 16%. Posiadamy tradycyjne wina deserowe, których powstanie datuje się na czasy średniowiecza. Oferujemy Ci zakup kompozycji win klasy Tawny oraz znakomitej jakości Porto. Wina słodkie, które zamówisz na naszej stronie online należy podawać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni Celsjusza. Naszym klientom oferujemy trunki z najlepszych źródeł, produkowane według tradycyjnych metod z wyselekcjonowanych szczepów winogron. W bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz szeroki wybór win słodkich, które możesz podawać do deserów, lodów, ciast, leguminy, kawy, kremów, budyniów i ciasteczek. Według zasad savoir vivre, wina deserowe serwuje się na końcu posiłku, by delektować się ich wyśmienitym smakiem.